Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ INGATORP 5:1 - husnr 1, INGATORPS KYRKA

 Byggnad - Värdering

INGATORPS KYRKA (akt.)
8/19/04
Motivering
Ingatorps kyrka hör till en av de bäst bevarade kyrkorna i Sverige från 1910-talet, ett årtionde som endast återhållsamt kan visa upp nya kyrkobyggen. Invändigt visar kyrkan upp en mycket väl sammanhållen interiör präglad av jugend- och nationalromantiska stilideal. Hela kyrkan och inredningen uppfördes i ny gestalt men på de gamla murarna efter branden 1911. Allt från kyrkans planlösning till enskilda detaljer gestaltades enhetligt till ett harmonierande sammanhang av arkitekten Fredrik Falkenberg. Ingatorps kyrka får ses som synnerligen känslig för nya tillskott i denna stilrena interiör. Färgsättningen och stilschemat är därvid av extra betydelse för att inte rubba samklangen mellan delarna. Genom helheten fås en sällsynt möjlighet att uppleva en autentisk och konstnärligt mycket värdefull miljö.
Även exteriört är kyrkan i sitt ursprungliga skick från 1914 och har endast varit föremål för underhållsåtgärder. Kyrkans långhus återupptog i det yttre den gamla nyklassiska kyrkans enkelhet, och därtill uppfördes en snarlik kopia av det för Ingatorps äldre kyrka så karaktäristiska kyrktornet. Väsentliga värden att slå vakt om är autenticitet och materialkvalitet vad gäller putsytor, takytor och inte minst tornet. Kunskapen om den medeltida kyrkan är bristfällig, varför allt arbete under mark i kyrkans omedelbara närhet bör bevakas och dokumenteras för att säkerställa eventuella spår.
Ett generellt kulturhistoriskt värde har även de bevarade enskilda inventarier som tagits ur bruk eller hörde till den 1911 nedbrunna kyrkan. Dessa berättar en historia om kyrkans tidigare användande och om den nuvarande kyrkans föregångare. Det mekaniska tornurverket från 1914 är fortfarande i drift och har ett teknikhistoriskt värde.


Sammanfattning
· Kyrkan har en ovanligt väl sammanhållen interiör från 1910-talet, med stora konstnärliga värden kopplade till helheten och det välbevarade originalskicket.
· Kyrkan ger en sällsynt möjlighet till upplevelse av en konstnärligt homogen miljö, från enskilda detaljer till de stora dragen gestaltad av arkitekten, och är därför synnerligen känslig för nya inslag eller avsteg från ursprungliga intentioner.
· Det västra tornet är en del av kyrkans karaktäristiska siluett och kännetecknande för Ingatorp och har en kontinuitet sedan 1700-talets mitt.
· Marken under och runt om kyrkan kan innehålla värdefulla spår från den medeltida kyrkan och utgör ett värdefullt källmaterial över dess historia.
· Inventarier tagna ur bruk och förvarade på sekundär plats är viktiga dokument över kyrkans föregångare och användande i äldre tid.