Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NÄSSJÖ SANDSJÖ 2:2 - husnr 1, NORRA SANDSJÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

NORRA SANDSJÖ KYRKA (akt.)
1/1/07
Motivering
Norra Sandsjö kyrka uppvisar en lång kontinuitet, men framstår trots detta som en i allt väsentligt enhetligt hållen barockkyrka. Det äldsta murverket är från 1100-talet och betydliga tillbyggnader har skett i flera omgångar. Den genomgripande ombyggnaden åren kring sekelskiftet 1700 skapade framför allt en interiör med storslagna och påkostade element såsom tak- och väggmålningar av konstnären Johan Columbus och predikstol av mästaren Gustaf Kihlman. I samma barockstil skedde kompletteringar under de närmaste decennierna med en storslagen altaruppsats och en av landsortens största orglar. Detta gav kyrkorummet en utpräglad och enhetlig barock karaktär av betydande intresse i ett nationellt perspektiv.
Interiören bevarades i stora drag oförändrad till 1910 års restaurering, som leddes av arkitekten Georg A Nilsson. Nationalromantikens nyväckta intresse och respekt för äldre svenska byggnadsverk medförde att Nilssons restaurering behandlade interiören varsamt. De största förändringarna var den nya bänkinredningen, altarringen och läktarbarriären. Dessa nya inslag underordnade sig emellertid den uttrycksfulla barockinteriören.
Barockinteriörens karaktär och kulturhistoriska värde accentuerades 1942 då väggmålningarna av Johan Columbus togs fram. För övrigt har de flesta åtgärder sedan dess inneburit underhåll och konservering utan synbara förändringar. Vad gäller exteriören har ett visst återställande med återupptagande av en ingång och ett fönster, båda medeltida, mot söder skett.
Orgeln, som ursprungligen tillverkades av den välkände orgelbyggaren Lars Strömblad, är bevarad vad gäller orgelhuset. Orgelverket har byggts om och bytts ut sedan dess. Trots detta är orgeln, med dess storslagna exteriör, en betydelsefull komponent i interiören och en märkvärdighet i ett nationellt perspektiv.
Kyrkans exteriör är med lågmäld än interiören och mycket av karaktären skapas genom de stora takytorna som är täckta av spån. Fönsternas form och dekormålningen vid takfoten bidrar till att ge exteriören dess särprägel.
Kyrkomiljön omfattar bland annat en klockstapel från 1600-talet mitt.
Att tänka på vid förvaltningen av kyrkan och klockstapeln
 Kyrkans har en enhetlig karaktär trots sin långa historia. Denna barockkaraktär gör sig särskilt påtaglig invändigt genom den påkostade inredningen. Genom denna enhetliga och välbevarade barockkaraktär kan kyrkan sägas ha ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde. Detta värde bärs i interiören främst upp av det invändiga måleriet, altaruppsatsen, predikstolen och orgeln. Till detta kommer en lång rad föremål och inredningsdetaljer med olika bakgrund och ålder.
 Det, bland annat, medeltida murverket vittnar om kyrkans byggnadstekniska historia. Det är därför värdefullt som byggnads- och teknikhistorisk primärkälla.
 Genom att spåntaket i hög grad ger exteriören dess karaktär är det väsentligt att detta takmaterial bibehålls.
 Klockstapeln är av hög ålder och en betydelsefull komponent i kyrkomiljön.