Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NÄSSJÖ SOLBERGA 1:10 - husnr 1, NORRA SOLBERGA KYRKA

 Byggnad - Värdering

NORRA SOLBERGA KYRKA (akt.)
8/30/06
Motivering
Norra Solberga nya kyrka uppfördes 1898–1902 efter ritningar av Gustaf Pettersson och är ett karakteristiskt exempel på tidens nygotiska kyrkobyggande. Kyrkan uppfördes av granit vilket är relativt ovanligt i övriga landet men här är det lokalt förankrat i och förekommer även i Vallsjös nya kyrka och i Lommaryds kyrka. Stenmaterialet är hämtat från trakten kring Norra Solberga och är ett viktigt särdrag för kyrkan.

Karakteristiskt i exteriören är att graniten använts så konsekvent i alla detaljer. Det spetsiga tornet är också ett typiskt karaktärsdrag, som härrör från de gotländska medeltidskyrkornas torn. Fasaden och exteriören är välbevarad och ger en bra bild av en mer påkostad version av det nygotiska kyrkobyggandet på landsbygden.

Den nygotiska interiören, med inslag av jugend, är ovanligt välbevarad. Den fasta inredningen är mycket enhetlig och ursprunglig och ger en bra bild av formgivningsidealet vid tidpunkten för kyrkans tillkomst. Tillägg eller ändringar från senare tid förekommer nästan inte och har i de fall de gjorts utformats i samklang med de ursprungliga intentionerna – färgsättningen är ett exempel på det. Det genomgående färg-temat är laserande bemålning eller endast fernissa med synlig träådring och återkommer även i vapenhuset, samt på den nya orgeln på orgelläktaren. Taket målades däremot med en täckande färg 1956.

Glasmålningarna är av mycket högt kulturhistoriskt värde, och en stor del upplevelsen av det nygotiska kyrkorummet. Fönstren är tillverkade av Callmander i Göteborg och har en ovanligt hög teknisk kvalitet.

I kyrkan finns en del inventarier från gamla kyrkan som har ett stort historiskt värde och är viktiga för känslan av kontinuitet mellan den nya och gamla kyrkan. Bland dessa kan speciellt nämnas den gamla läktarbröstningen målad av Nils Ahlstrand för gamla kyrkan, samt de begravningsvapen som var uppsatta där.

Kyrkan har två förnämliga orglar av högt kultur- och musikhistoriskt värde. Ahlstrandorgeln på norra läktaren byggdes 1836, restaurerades till ursprungligt skick 1972. Den nya orgeln från 1998 har uppförts i samma hantverksmässiga teknik som Ahlstrandorgeln och utgör ett värdefullt tillägg från vår egen tid.

Sammanfattning
- Kyrkan utgör en typisk representant för det sena nygotiska kyrkobyggandet i slutet av 1800-talet och vid 1900-talets början. Stommen och fasaden av rustikt huggen granitkvader är däremot ovanligt påkostad och den lokalt brutna stenen vittnar om förankringen i bygden.
- Kyrkan har en karakteristisk stilblandning med en nygotisk grund som kompletterats med jugendornamentik i måleri och snickeridetaljer.
- Kyrkorummet är ovanligt enhetligt och stilrent, med ursprunglig inredning i stor grad välbevarad och få nya tillägg från senare tid. Enhetligheten och autenticiteten i såväl stora drag som i detaljer är en stor del av den kulturhistoriska upplevelsen av kyrkan.
- Ändringar och underhåll har gjorts i samklang med byggnadens ursprungliga intentioner, vilket är viktigt för dagens upplevelse av ursprunglighet och enhetlighet.
- Kyrkan har två teknik- och musikhistoriskt mycket värdefulla orglar, som representerar två vitt skilda epoker; Ahlstrandorgeln från 1836 i nära ursprungligt skick samt den sentida orgeln från Åkerman & Lund från 1998.
- Äldre inventarier som är tagna ur bruk och förvarade på läktare eller tornrum, är värdefulla för kunskap om kyrkans tidigare användning som gudstjänstlokal.