Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÄVSJÖ EKSJÖHOVGÅRD 8:13 - husnr 1, VALLSJÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

VALLSJÖ KYRKA (akt.)
1/1/08
Motivering
Vallsjö nya kyrka är uppförd 1890-91 och uppfördes på ny plats ca fyra km väster om den gamla kyrkan. Den nya kyrkan är uppförd i en renodladoch tidstypisk nygotik, och ritades av en välrenommerad byggmästare ifrån Västergötland - Petter Anders Pettersson från Värsås. Kyrkan är helt uppförd av grovt huggen granit, med stomme i fullmurskonstruktion. Senare har fullmuren av tekniska skäl kompletterats med en innanmur av tegel. . Exteriören har många typiska drag som förknippas med nygotiken - spetsbågefönster med ornerade spröjsverk i gjutjärn, fasaderna stöttas av kontreforer, plåtarbeten är omsorgsfullt utformade med typiska drakhuvudsutkastare. Taket är lagt med falsad skivtäckt plåt, taket är brant med många prydnadsgavlar från torn och korsarmar. Nästan inget har ändrats i exteriören, så den visar ett väldigt välbevarat exempel på nygotik i granit - något som kan sägas vara typiskt för småländska förhållanden jämfört med sydligare och mer stadsmässiga nygotiska kyrkor i tegel. . I exteriören är material- och hantverksmetoder viktigt för bevarandet av det kulturhistoriska värdet - typiskt är den höga precisionen i hantverket med industriella förebilder.
Interiören är också enhetlig och ger en bra bild av en typisk nygotisk kyrkomiljö. Trots många tidigare åtgärder och ingrepp visar den, tack vare en restaurering på 1980-talet, idag upp ett återskapat ursprungligt färgschema i olika bruna nyanser med inslag av rött och grönt. Färgsättningen är svagt laserande men täckande. Nästan all inredning är ursprunglig; bänkarna endast litet ändrade och predikstolen med ny uppgång från kyrkorummet istället för från sakristian bakom. Inredningen innehåller också få andra tidslager från senare eller tidigare perioder - formspråket är genomgående nygotiskt. Imponerande är glasmålningarna i koret som utgör ett viktigt blickfång.
I samband med ändringar har bänkar i korsarmar ersatts med lösa stolar vilket lett till att rummets prägel av korskyrka försvunnit till förmån för den öst-västliga betoningen av rummet.
Föremål tagna ur bruk och förvarade på annan plats i kyrkan har ett kulturhistoriskt värde genom det de berättar om kyrkans gudstjänstfirande i äldre tid.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan:
• Kyrkans exteriör är ursprunglig och typisk för sin tid - hantverkskvaliteten är bitvis mycket hög.
• Interiören är enhetlig och präglas av nygotiska formspråk och färgskalor.
• Glasmålningarna är av högt kulturhistoriskt värde.