Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRANÅS LINDERÅS 10:1 - husnr 1, LINDERÅS KYRKA

 Byggnad - Värdering

LINDERÅS KYRKA (akt.)
7/1/04
Motivering
Linderås kyrka byggdes 1793 och präglas exteriört av sengustavianska stilideal, synligt tex i den svängda tornhuven med genombruten lanternin. Kyrkan har genomgått få förändringar och ger en sammanhållen och välbevarad tidsbild av stilidealet under sin tillkomstperiod. Kyrkan visar upp en representativ sengustaviansk exteriör med släta ljust putsade väggar och enkla spritputsade artikuleringar. Intresseväckande är bland annat den östra entrén som leder direkt till korläktaren och sakristian, liksom den ovanligt långsträckta planen som berättar om den växande församlingen vid 1700-talets slut.
Interiören blev dock huvudsakligen färdig under 1800-talets första hälft, då smaken mer hunnit påverkas av nyklassicistiska stilideal. Värdefulla inslag i interiören är främst kopplade till autenticitet i material vad gäller brädgolv, fönster, altaruppsättning och orgel. Bänkinredningen liksom bemålningen härstammar från 1931 års renovering men smälter väl in i den nyklassicistiska miljön. I kyrkointeriören framstår altartavlan av Kilian Zoll som extra värdefull ur konsthistorisk synvinkel då detta var hans första stora monumentalmåleri. Orgeln är välbevarad och spelar fortfarande med ursprunglig uppsättning stämmor och har ett stort musikhistoriskt värde. Korläktaren som nu förlorat sin ursprungliga funktion är av stort byggnadshistoriskt värde genom att den varit minst utsatt för ändringar, liksom de lösa äldre inventarier som bevaras där. Andra lösa inventarier som tagits ur bruk och fortfarande förvaras i kyrkan, på vinden eller på andra ställen har också ett stort kulturhistoriskt värde i och med den historia de berättar om kyrkans tidigare användande.


Sammanfattning

· Kyrkorummet utgör en enhetlig interiör med inredning och inventarier tillkomna under 1800-talets första hälft.
· Korläktaren med en egen entré på östra gaveln är ett ovanligt inslag och samtidigt ett värdefullt exempel på variationen inom kyrkobyggnader från denna tid. Därtill har den genomgått få förändringar och visar upp material och färgsättning äldre än den nuvarande i övriga kyrkorummet och därför värdefull som referens för framtida undersökningar.
· Det finns en hög närvaro av ursprungliga material med högt autenticitetsvärde, tex det kilsågade brädgolvet i långhuset, de inre fönsterbågarna av trä med en del ursprungliga fönsterrutor kvar, kyrkobyggnadens stomme och planlösning utom den utvidgade läktaren med underbyggnader.
· Altaruppsatsen med altartavla av Kilian Zoll är förknippad med stora konsthistoriska värden, som ett tidigt verk av en av de mer framstående konstnärerna i Sverige kring 1800-talets mitt.
· Marken under och runt om kyrkan kan innehålla värdefulla spår från den medeltida kyrkan och utgör ett värdefullt källmaterial över dess historia.
· Inventarier tagna ur bruk och förvarade på sekundär plats är viktiga dokument över kyrkans användande i äldre tid.