Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV KAREBY 8:1 - husnr 1, KAREBY KYRKA

 Byggnad - Värdering

KAREBY KYRKA (akt.)
6/9/05
Motivering
KAREBY KYRKA är av medeltida ursprung, troligen uppförd på 1100-talet. Den fick torn på 1600-talet och byggdes om i sin östra del 1731-38. Sakristia byggdes 1974.

Kyrkobyggnaden representerar de sockenkyrkor som uppförts under medeltid, och senare fått torn och som byggts om till salkyrka med det karaktäristiska tresidiga koret, välvt innertak, och förstorade fönster.

Kyrkans EXTERIÖR har inte nämnvärt förändrats sedan 1700-talet, med undantag för att fönstren förstorats ytterligare 1855, och att sakristian byggdes 1974. Tegeltak har legat på kyrkan sedan 1792.

INTERIÖREN uppvisar ett kyrkorum med historiskt djup, innehållande inventarier och inredning från flera olika tider, de äldsta är den medeltida dopfunten, samt altaruppsats och predikstol från 1600-talets början eller mitt. Interiören har en väl sammanhållen helhetskaraktär, ursprungligen skapad vid ombyggnaden 1731-38. Från denna tid härrör altare, altarring, eventuellt bänkdörrar, läktare och innertaket med de karaktärsskapande målningarna av Lars Holm 1751, som även målade den övriga snickeriinredningen.

Efter 1800-talets renoveringar, då bl a delar av inredningen målades över, har 1700-talskaraktären återställts vid restaureringen 1941, samtidigt som vissa tidstypiska tillägg gjordes, som ändringar i bänkarna, samt i vapenhuset. Vissa senare mindre ändringar i kyrkan har inte förändrat denna karaktär.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:


- De delar av murverket som är medeltida (västra delen av långhuset) utgör omistliga historiska dokument.
- Kyrkans medeltida dopfunt.
- Kyrkans exteriör har inte nämnvärt ändrats sedan 1700-talet, med undantag för sakristian, ytterligare förstorade fönster samt tornets takmaterial.
- Lars Holms takmålningar.
- De äldre inredningsdetaljer som stammar från 1600- och 1700-talen.