Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV SOLBERG 8:1 - husnr 1, SOLBERGA KYRKA

 Byggnad - Värdering

SOLBERGA KYRKA (akt.)
10/17/05
Motivering
SOLBERGA KYRKA är uppförd under 1100- eller 1200-tal, och var ursprungligen en romansk kyrka med rektangulärt långhus samt smalare och lägre kor. Medeltida murverk finns i kyrkans västra del.

Kyrkan ligger centralt i bybebyggelsen i Solberga, vilken som helhet har ett kulturhistoriskt värde och ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården. Kyrkmiljön utgör här ett viktigt inslag.

Kyrkobyggnaden representerar de medeltida sockenkyrkor som senare byggts om till salkyrka, med det karaktäristiska tresidiga koret och förstorade fönster, samt även fått ett klocktorn.

Kyrkans EXTERIÖR uppvisar nu flera av de vanliga om- och tillbyggnader som de medeltida kyrkorna senare genomgått. Det är dock främst 1700-talskaraktären som huvudsakligen gör sig gällande, eftersom 1926 års tillbyggnader i sin utformning ansluter till detta. Tornet från 1860-talet bär dock omisskännliga drag av sin tid i sin detaljutformning. Många av exteriörens detaljer, som dörrar och troligen fönster, stammar från 1926. Få ändringar har skett efter det, undantag är plåt på tornspiran och en mindre tillbyggnad till sakristian.

INTERIÖREN uppvisar ett kyrkorum med historiskt djup, innehållande inventarier och inredning från flera olika tider, de äldsta är den medeltida dopfunten. Altaruppsats, predikstol och läktarbröstning är från 1600-talet. Takmålningen från 1796 bidrar starkt till rummets karaktär. Från 1700-talet finns också altare och altarring (den senare något ändrad), samt även nummertavlor.

Kyrkorummets nuvarande utseende är ett resultat av tillbyggnaden och renoveringen 1926, då kyrkan byggdes till och nya bänkar anskaffades, men då man samtidigt strävade efter att framhäva 1700-talskaraktären.

Ombyggnaden/renoveringen 1926 är som helhet ett väl bevarat exempel på de historiemedvetna renoveringar som genomfördes under 1900-talets mitt, i detta fallet under ledning av Sigfrid Ericsson.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- De delar av murverket som är medeltida (västra delen av långhuset) utgör omistliga historiska dokument.
- Den medeltida dopfunten
- De äldre träinventarierna från 1600- och 1700-talet.
- Många av detaljerna från 1926 års renovering finns fortfarande kvar (som fönster, dörrar etc).