Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV TORSBY 13:1 - husnr 1, TORSBY KYRKA

 Byggnad - Värdering

TORSBY KYRKA (akt.)
10/20/05
Motivering
TORSBY KYRKA uppfördes 1851 på samma plats som sin medeltida föregångare, efter ritningar av C G Blom Carlsson. Det MEDELTIDA TORNET fick stå kvar och ingår i den nuvarande kyrkan.

Kyrkan med den intilliggande prästgården från 1802-03, samt ekonomibyggnader, bildar en samlad kyrkomiljö med kulturhistoriska värden.

EXTERIÖREN har inte genomgått några egentliga förändringar sedan 1850-talet. Långhuset har en utformning som är karaktäristisk för de nyklassicistiska kyrkobyggnader som uppfördes under mitten av 1800-talet. Det medeltida TORNET skiljer ut sig, med sitt slutna utseende samt utanpåliggande trapphus, och sin påbyggnad från 1700-tal. Medeltida stentorn är mycket ovanliga i Bohuslän.

INTERIÖREN är ljus och öppen och med en tydlig nyklassicistisk karaktär, med mycket snickeriinredning kvar från byggnadstiden (altare och altaruppsats, altarring, bänkkvarterens utsida, läktare, samt dessutom orgelhus från 1871). Senare arbeten i kyrkorummet har i huvudsak inordnat sig i denna karaktär.

Eftersom man inte velat bryta igenom tornets bottenvåning, finns i kyrkan ingen stor västingång, utan i stället två mindre på ömse sidor om tornet. Detta skiljer kyrkan från andra samtida kyrkor.

I interiören finns också den medeltida dopfunten samt predikstol från 1690.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- Kyrkan med omgivande kyrkomiljö ingår i som en av kulturmiljöerna i det kommunala kulturmiljövårdsprogrammet.
- Tornet är Bohusläns enda bevarade medeltida kyrktorn, och det utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkans exteriör är i stort sett oförändrad sedan byggnadstiden på 1850-talet.
- Bevarad inredning från byggnadstiden.
- Värdefulla äldre inventarier som den medeltida dopfunten och predikstolen från 1690.