Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MUNKEDAL FOSS 18:1 - husnr 1, FOSS KYRKA

 Byggnad - Värdering

FOSS KYRKA (akt.)
4/14/05
Motivering
FOSS KYRKA är av medeltida ursprung, troligen från 1100-talet. Kyrkogårdens äldsta delar har medeltida ursprung. Omedelbart söder om kyrkan ligger den s k tingshögen, som var platsen för tingen i Foss lagsaga från medeltid och fram till 1600-talet. Strax öster om kyrkan låg tidigare Foss bybebyggelse, som under senare tid blivit ersatt med modernare bostadsbebyggelse. Kyrkan är uppförd på toppen av en höjdrygg och med sin tydliga och höga placering utgör den ett viktigt blickfång i det omgivande landskapet och bebyggelsen.

Den medeltida kyrkans kor byggdes om redan 1604, men idag präglas kyrkans EXTERIÖR av den stora om- och tillbyggnad av den medeltida kyrkan som skedde 1733-34. Kyrkan representerar de medeltida sockenkyrkor som byggts om till salskyrka på 1700-talet, med det karaktäristiska tresidiga koret, förstorade fönster och med ingång i väster, samt även ett trätorn, i sin nuvarande form från 1878. Kyrkan innehåller medeltida murverk i sin västra del.

INTERIÖREN har påverkats mycket av flera renoveringar, och är idag framförallt präglad av dem 1928-29 och 1960, båda av arkitekten Axel Forssén. Han hade en tydlig ambition att skapa en sammanhängande interiör, där befintliga äldre nyklassicistiska drag i interiören i har kombinerats med nyklassicismen så som denna tolkades vid mitten av 1900-talet. Från 1928 är exempelvis altaruppsatsen och bänkarna. Kristian Lundstedts takmålningar är ett viktigt bidrag till denna helhet, liksom den konsekvent genomförda färgsättningen. Även sakristians inredning är från 1928, och alla kyrkans övriga utrymmen är också gestaltade av samma arkitekt.

I interiören finns också äldre restaurerade pjäser som predikstolen från 1617 samt dopfunten från 1705.

Ändringarna vid den senaste renoveringen 2003-2004 har inordnat sig i denna karaktär.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkan har ett framträdande läge i landskapet, som på ett tydligt sätt också symboliserar platsens betydelse längre tillbaka i historien.
- De delar av murverket som är medeltida (västra delen av långhuset) utgör omistliga historiska dokument.
- EXTERIÖREN visar främst på kyrkans utseende från 1700-talet.
- INTERIÖREN har fått sin prägel främst vid renoveringen 1928-29.
- Färgsättningen är enhetlig och genomarbetad på i stort sett hela snickeriinredningen.