Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MUNKEDAL HEDE KYRKA 1:1 - husnr 1, HEDE KYRKA

 Byggnad - Värdering

HEDE KYRKA (akt.)
6/9/05
Motivering
HEDE KYRKA uppfördes 1887 på samma plats som sin föregångare från 1727, som i sin tur hade en föregångare med medeltida ursprung. Kyrkan byggdes i trä efter ritningar av Herman Teodor Holmgren i en tidstypisk snickeristil, med starka influenser från nygotik.

Kyrkplatsens höga placering medför att kyrkan utgör ett viktigt blickfång i det omgivande kulturlandskapet och samhället.

EXTERIÖRT bytte kyrkan helt stilkaraktär vid renoveringen 1939-1940, då de flesta av de nygotiska dragen avlägsnades, och den fick en förenklad detaljutformning med inspiration från 1600- och 1700-talskyrkor. Alla fönstren byttes också mot sådana som stämde in med denna gestaltning.

Denna stilomvandling inleddes 1931-1932 när kyrkan renoverades INTERIÖRT, då bl a altartavla och altarbord samt predikstol från den gamla kyrkan insattes. Interiören har idag en sammansatt karaktär, där det historiserande anslaget, med syftning på 1600- och 1700-tal, är tongivande. Korets glasmålningar är ger ett dämpat ljus som förstärker detta. Samtidigt finns stora delar av den ursprungliga snickeriarkitekturen kvar i väggar och tak samt bänkinredning.

I interiören finns också den MEDELTIDA DOPFUNTEN, tillsammans med 1600-tals predikstol och 1700-tals altare, altaruppsats samt målningar på läktarbröstningen. Den medeltida dopfunten är mycket välbevarad, med fina reliefer.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Den medeltida dopfunten.
- Träinventarierna från 1600- och 1700-tal.