Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MUNKEDAL SVARTEBORG 2:1 - husnr 1, SVARTEBORGS KYRKA

 Byggnad - Värdering

SVARTEBORGS KYRKA (akt.)
10/17/05
Motivering
SVARTEBORGS KYRKA är av medeltida ursprung, troligen uppförd på 1100-talet. Kyrkogårdens äldsta delar bör ha lika lång kontinuitet. Kyrkplatsen ligger i ett av Bohusläns mest markant höjdlägen, och kyrkan är mycket väl synlig i det omgivande landskapet.

Kyrkobyggnaden representerar de medeltida sockenkyrkor som senare fått torn (1700-tal) och byggts om till salkyrka (1708), med det karaktäristiska tresidiga koret, välvt innertak, och förstorade fönster.

Kyrkans EXTERIÖR har inte nämnvärt förändrats sedan 1700-talet, med undantag för att sakristian byggdes 1938.

INTERIÖREN har, trots bänkarna från 1906, en tydlig senbarockkaraktär, och uppvisar ett kyrkorum med historiskt djup, innehållande inventarier och inredning från flera olika tider. De äldsta är den medeltida dopfuntsfoten, samt 1600-talsinventarier som altaruppsats, predikstol och dopfunt, och bemålad läktarbröstning från 1700-tal. Mest karaktärsskapande är takets senbarockmålning från 1727 av Christian von Schönfelt, som även utfört läktarens målningar.

1800-talets förändringar i kyrkorummet kulminerade med renoveringen 1906, som hade flera tidstypiska inslag av sekelskifteskaraktär. Senare renoveringar under 1900-talet har strävat att dämpa effekten av dessa ändringar, till förmån för barockkaraktären, dock inte lika konsekvent som i flertalet kyrkor av motsvarande ålder och historia i Bohuslän.

Det moderna orgelhuset (1979) har en sparsmakad utformning och avsikten har varit att orgelhuset, trots sin storlek och modernitet, skall harmoniera med kyrkorummets senbarockkaraktär.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- De delar av murverket som är medeltida (västra delen av långhuset) utgör omistliga historiska dokument.
- Med undantag för sakristian, samt vissa mindre ändringar, har kyrkans exteriör inte nämnvärt ändrats sedan 1700-talet.
- Christian von Schönfelts takmålning är mycket värdefull.
- De äldre inredningsdetaljer som stammar från 1600- och 1700-talen, samt den medeltida dopfuntsfoten.