Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSTAD LOMMELANDS-TÅNGE 1:28 - husnr 1, LOMMELANDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

LOMMELANDS KYRKA (akt.)
11/17/05
Motivering
LOMMELANDS kyrka uppfördes 1928-32 på ny kyrkplats, efter ritningar av Gustaf Ljungman. Den efterträdde då en medeltida föregångare några km längre söderut, vilken revs 1866. Under mellantiden var Näsinge församlingskyrka för båda socknarna.

Kyrkans sedan byggnadstiden oförändrade exteriör och interiör är en god representant för de arkitektritade och stilmässigt genomarbetade mindre kapell och kyrkor som uppfördes under 1900-talets första hälft, i detta fallet inspirerad av barock.

EXTERIÖREN är något "satt" till sin karaktär och har det takryttarliknande västtorn som är karaktäristiskt för flera av de kyrkor som byggdes av byggmästarna A och C W Gustafsson från Borås. Fönster och dörrar är från byggnadstiden.

INTERIÖREN är i stort sett oförändrad och präglad av byggnadstidens ideal genom att ursprunglig färgsättning och inredning (altare, altarring, bänkar, alla invändiga dörrar och delvis läktarbänkar, läktarbröstning och läktarorgel) är bevarade. Även det obehandlade trägolvet är bevarat, ett av få bevarade sådana. Nya belysningsarmaturer har hängts in men därigenom har de ursprungliga kronorna undgått att elektrifieras.

Interiören är skapad i samverkan mellan arkitekten Gustaf Ljungman och de båda målarna och konservatorerna C O Svenson och Thorbjörn Engblad. Ofta har dessa arbetat med kyrkorenoveringar men här har de kunnat arbeta med en nybyggnation. Med utgångspunkt i predikstolen från 1652 och altaruppsatsen från 1665 har man skapat ett barockinspirerat kyrkorum som inte bara har undgått ombyggnader, här finns också Svensons och Engblads färgsättning och dekorativa måleri bevarade. Kyrkorummet förmedlar därmed en stark tidskaraktär. Dessutom finns i kyrkan den medeltida 1200-talsdopfunten.

Även sakristians och vapenhusets interiörer har ett värde såsom en del av den väl bevarade helheten.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

· Exteriören är välbevarad.
· Interiören är välbevarad, i det närmaste oförändrad sedan byggnadstiden.
· Interiörens färgsättning är ursprunglig och viktig för kyrkorummets arkitektur.
· Särskilt värdefulla är de ursprungliga målningsskikt som finns.
· Den medeltida dopfunten.
· 1600-talsdetaljer som predikstol och altaruppsats, samt även kyrkklockan.