Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM HOGHEM 2:24 - husnr 1, TANUMS KYRKA

 Byggnad - Värdering

TANUMS KYRKA (akt.)
10/20/05
Motivering
Tanums kyrka uppfördes 1825-1829 på samma plats som sin medeltida föregångare. Ritningarna var utförda av byggmästaren G F Oppman.

Kyrkan är ett av de tidigaste nyklassicistiska kyrkobyggena i Bohuslän, vilket dock är förhållandevis sent i jämförelse med övriga landet. EXTERIÖREN är förhållandevis välbevarad, med undantag för fönstren samt att dörrarna och lanterninen är kopparklädda, och kyrkan är en god representant för den stilrena nyklassicistiska sockenkyrkotypen.

INTERIÖREN är öppen och ljus, och förmedlar mycket tydligt de nyklassicistiska kyrkoidealen. Den fick sin färdiga form 1854 då altaruppsättning (ritad redan 1829) och predikstol kom till utförande. Karaktären är genomgående nyklassicistisk i utformningen av detaljerna. Strax efter byggdes ett orgelhus (1860), även det med klassicistiskt formspråk.

Efter att under 1900-talets början haft en annorlunda karaktär, har interiören successivt vid renoveringarna 1930, 1980 och 2001-2003 återfått en mer uttalat nyklassicistisk prägel, särskilt accentuerat av den sammanhållande färgsättningen från den senaste renoveringen.

Om man räknar kyrkans byggnadstid som 1825-60, så finns från denna tid bevarade altaruppsats, altarring, predikstol, bänkdörrar och -skärmar, läktare, orgelhus, samt de flesta innerdörrar.

Sakristia och vapenhus har väl genomarbetade inredningar, med tydlig tidskaraktär från 1930 års renovering.

Nuvarande orgelverket är skapat med det ursprungliga Söderlingverket som förebild, och innehåller också fem stämmor från detta.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- Exteriören är i huvudsak oförändrad sedan byggnadstiden.
- Interiörens sammanhållna nyklassicistiska prägel.
- Bevarade inredningsdetaljer från tiden 1825-1860.
- Inredningen i sakristia och vapenhus.