Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA DALABERGSSKOLAN 1 - husnr 1, DALABERGSKYRKAN

 Byggnad - Värdering

DALABERGSKYRKAN (akt.)
11/16/05
Motivering
DALABERGSKYRKAN är uppförd som stadsdelskyrka 1981, efter ritningar av Arne Nygård och Kjell Malmqvist, i samband med utbyggnaden av Uddevallas nodligaste stadsdelar. Kyrkobyggnaden är uppförd i direkt anslutning till ett stadsdelscentrum och en skola. Kyrkan är en tidstypisk stadsdelskyrka, med kyrka och församlingshem sammanbyggda.

Materialmässigt ansluter kyrkans EXTERIÖR med sina fasader i rött tegel helt till omkringliggande bebyggelse. Kyrkobyggnaden utgör ändå ett särpräglat inslag i miljön genom sin form och genom det framträdande tornet. De massiva tegelmurarna mot gatuplan i sydväst kontrasterar mot den norra och östra fasadens mer uppbrutna fasader med en blandning av enstaka fönster och horisontella fönsterband över hörn. Sammantaget kan fasadgestaltningen anses vara karaktäristisk för sin tid. De viktigaste dragen som urskiljer själva kyrksalen är det kupoltakstäckta tornet och det välvda, solfjäderformade och, liksom torntaket, kopparklädda kyrkorumstaket.

INTERIÖRENS övergripande planmässiga drag utgörs av den axel som löper diagonalt genom byggnaden, från samlingssal, genom foajén och vidare genom kyrksalen fram till altaret. I kombination med en stegring av innertakets höjd längs med denna axel skapas en väl gestaltad framåtrörelse med crescendo i altarpunkten.

Kyrkorummets interiör är väl bevarad sedan uppförandet. Dess inredning har en avskalad men effektiv utformning där också färgsättningen håller samman helheten. Bänkinredningens mörkt blågröna färg återkommer i fönsternischer och dörromfattningar och ger en kontrastverkan i förhållande till de stora vita, putsade väggytorna. Altararrangemang, ambo och dopställ utgör tillsammans med bänkinredningen en stilmässigt integrerad helhet som med sin kantighet och frånvaro av rundade former ansluter samtidens stiluttryck. Kantigheten bryts endast av lamparmaturerna i form av glober klädda med vitt tyg, vilka förmedlar en svävande känsla.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Såväl exteriör som interiör är väl bevarad från byggnadstiden.
- Interiören är en väl gestaltad helhet vad gäller såväl planlösning som inredningselement.