Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING ALTUNA 5:1 - husnr 3, ALTUNA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Altuna kyrka (akt.), ALTUNA KYRKA (akt.)
8/21/08
Motivering
Altuna kyrka dominerar landskapsbilden i närområdet och är synlig vida omkring i det öppna odlingslandskapet. Kyrkan är en god representant för 1800-talets nyklassicistiska kyrkor och är ritad av en av det svenska 1800-talets mest kända arkitekter, J. F. Åbom. Den är välbevarad i ursprunglig stil såväl ut- som invändigt.

Kyrkogården i norr har en välbevarad traditionell karaktär med ett påfallande stort inslag av gravar och gravstenar från 1800-talet och tidiga 1900-talet varav många har en påkostad utformning. Gravkapellet på kyrkogården, med sin empirkaraktär, bidrar till att förhöja upplevelsen av denna välbevarade 1800-talsmiljö. Gravkapellet i nygotik intill kyrkans nordöstra hörn förstärker också upplevelsen av kyrkomiljön som helhet. Detsamma gäller för stenmuren med putsade grindstolpar och järngrindar som omger kyrkotomten.

Interiören är ett vackert och välbevarat exempel på 1800-talets strikta nyklassicism.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkogården har en traditionell karaktär med många äldre gravar och ett välbevarat gravkapell vilka har ett stort kulturhistoriskt värde och är viktiga för upplevelsen av miljön.
• De många stora, gamla lövträd som omger kyrkogården och som är planterade runt kyrkan har en stor betydelse för upplevelsen av den traditionella kyrkomiljön.
• Kyrkotomten med sin stenmur, putsade grindstolpar och järngrindar är av stor betydelse för kyrkans helhetsmiljö och har även ett stort kulturhistoriskt värde.
• Kyrkan har ett stort värde för landskapsbilden i området då den är synlig vida omkring.
• Det von Engeströmska gravkoret närmast kyrkan av arkitekturhistoriskt värde som exempel på tidens tegelbyggande i nygotisk stil och förstärker upplevelsen av kyrkomiljön som helhet.
• Kyrkan är ritad av J. F. Åbom som var en av Sveriges främsta arkitekter kring 1800-talets mitt. Den har ett stort arkitekturhistoriskt värde.
• Kyrkan som helhet sett är en välbevarad och typisk representant för svenskt kyrkobyggande i nyklassicism på 1800-talet och har ett stort kulturhistoriskt och arkitekturhistoriskt värde.
• De delar i kyrkan som härrör från den rivna medeltidskyrkan bidrar till platsens långa kontinuitet och har ett stort kulturhistoriskt värde.