Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING HÄRNEVI 13:1 - husnr 1, HÄRNEVI KYRKA

 Byggnad - Värdering

Härnevi kyrka (akt.), HÄRNEVI KYRKA (akt.)
8/21/08
Motivering
Härnevi kyrka ligger i byn Stora Härnevi som har karaktären av gammalt sockencentrum och är opåverkad av senare tiders förändringar. Kyrkogården bildar tillsammans med kyrkan och byn en intim och förtätad kulturmiljö med stora upplevelsemässiga värden. Kyrkogården har en traditionell karaktär med ett påfallande stort inslag av äldre grusgravar.

Kyrkan är ett mycket välbevarat exempel på en senmedeltida sockenkyrka. Den är också berömd för sina kalkmålningar, utförda av Albertus pictor på 1480-talet, som är sällsynt välbevarade. Kyrkan är intressant ur ett restaureringshistoriskt perspektiv. Restaureringen 1956-57 innebar att kyrkans medeltida historia prioriterades framför senare epoker, vilket tydligt exemplifieras av att den märkliga altarpredikstolen avlägsnades till förmån för rekonstruktion av det medeltida altaret och korfönstret.



Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkogården bildar tillsammans med kyrkan och den omgivande byn en intim och förtätad kulturmiljö med stora upplevelsemässiga värden.
• Klockstapeln har bevarat en ålderdomlig karaktär och har ett stort byggnadshistoriskt värde samt betydelse för upplevelsen av kyrkomiljön som helhet.
• Kyrkogården har bevarat ett påfallande stort inslag av äldre grusgravar som är av kulturhistoriskt värde.
• Trädkransen och kyrkogårdsmuren bidrar i hög grad till kyrkogårdens traditionella karaktär.
• Härnevi kyrka är helt och hållet bevarad i sitt ursprungliga senmedeltida skick och har ett stort byggnads- och arkitekturhistoriskt värde.
• Kyrkan har en mycket välbevarad svit av kalkmålningar, utförda av den berömde målaren Albertus pictor, som har ett mycket stort kultur- och konsthistoriskt värde.
• Orgeln är ett välbevarat exempel på en klassisk kyrkorgel från den nyklassicistiska epoken. Den har ett stort kulturhistorisk värde.
• Predikstolen från 1755 är ett förnämt exempel på 1700-talets inredningskonst och har ett stort kulturhistoriskt värde.