Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING TORSTUNA 18:1 - husnr 1, TORSTUNA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Torstuna kyrka (akt.), TORSTUNA KYRKA (akt.)
8/21/08
Motivering
Kyrkan är belägen i anslutning till Torstuna kyrkby som är en välbevarad radby. Kyrkomiljön har karaktären av gammalt sockencentrum opåverkat av senare tiders förändringar. Kyrkogården har bevarat sin traditionella karaktär med bogårdsmur av kallmurad gråsten, samt putsade grindstolpar och smidesgrindar. Trädkransen och alléerna av stora gamla lövträd har en stor betydelse för kyrkogårdens traditionella karaktär. Till detta bidrar också ett flertal äldre gravvårdar från 1800-talet och det tidiga 1900-talet.

Kyrkobyggnaden från 1790-talet är ett mycket välbevarat exempel på tidens nyklassicistiska kyrkobyggnadsideal som det annars inte finns så gott om bland de uppländska sockenkyrkorna. Tornet byggdes till 1850 och passar väl in i den klassicistiska helheten. Den treskeppiga kyrkosalen domineras av bänkinredningen, och korabsiden med sin ståtliga altaruppsats samt inte minst av den stora läktarbyggnaden med sina framspringande sidoläktare. På sidoläktarna är golv och bänkinredningen bevarad i orört skick.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
- Platsens karaktär av gammalt sockencentrum med lång kontinuitet har stort kulturhistoriskt värde.
- Kyrkogårdens traditionella karaktär med bogårdsmur och stora lövträd samt gravvårdar från olika epoker har stort värde för upplevelsen av kyrkomiljön.
- Kyrkan är ett välbevarat exempel på det sena 1700-talets kyrkobyggnadsideal i nyklassicistisk stil och har ett stort arkitekturhistoriskt värde.
- Altaruppsatsen är tillverkad av den kände bildhuggaren Precht år 1735 och har ett stort konsthistoriskt värde samt ett stort värde för upplevelsen av kyrkans interiör.
- Den gamla predikstolen från 1650, förvarad i sakristian, är ett välbevarat exempel på ungbarockstilen och har ett stort konsthistoriskt värde.
- Övriga inventarier såsom predikstolen från 1802 och altarbordet samt orgeln, är av stor betydelse för interiörens enhetliga klassicistiska stil.
- Medeltida inventarier såsom madonnaskulpturen och dopfunten, från den medeltida föregångaren till den nuvarande kyrkan, bidrar till kyrkans långa kontinuitet på platsen och har ett stort kulturhistoriskt värde.
- De stora läktarbyggnaderna i kyrkan berättar om hur kyrkan användes under 1800-talet då kyrkogångsplikt förelåg och alla socknens invånare skulle rymmas i kyrkan. De har därför ett stort social- och byggnadshistoriskt värde.
- Bänkinredningen på de bägge sidoläktarna liksom golvbräderna är bevarade i oförändrat skick sedan 1800-talets början och har ett stort byggnadshistoriskt värde.