Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING VECKHOLM 4:1 - husnr 1, VECKHOLMS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Veckholms kyrka (akt.), VECKHOLMS KYRKA (akt.)
10/20/05
Motivering
Veckholms kyrkomiljö står som en mycket välbevarad representant för länets äldre kyrkomiljöer och utgör ett gammalt sockencentrum till synes helt opåverkat av senare tiders förändringar. Veckholms kyrka är en av Upplands största medeltidskyrkor och som sådan mycket välbevarad i ett senmedeltida skick. Genom gravkoret med Johan de la Gardies gravmonument samt den praktfulla 1600-talsinredningen och alla begravningsvapen, gravstenar och epitafier är kyrkan också ett märkligt monument över stormaktstiden.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

* Veckholms kyrkomiljö har en ålderdomlig prägel till synes opåverkad av sentida förändringar. Detta ger miljön som helhet mycket stora kulturhistoriska och stämningsmässiga värden.
* De stora lindarna på kyrkogården och trädkransen av lindar har en mycket stor miljöskapande betydelse för kyrkomiljön som helhet.
* Veckholms kyrka är en av länets största medeltida kyrkor som bevarat sin senmedeltida karaktär både invändigt och utvändigt.
* Det de la Gardieska gravkoret från 1600-talets andra hälft är ett representativt exempel på den romerskinpirerade klassicism som gjorde sitt intåg i svensk arkitektur på denna tid. Detta ger koret ett stort arkitekturhistoriskt värde.
* Kyrkan har ett gravkor och ett stort antal gravminnen från 1600-talet som sammantaget gör den till ett märkligt monument över stormaktstiden.
* Den fasta inredningen från 1600-talet såsom bänkar, orgel och läktare samt predikstol har en mycket stor betydelse för kyrkorummets ålderdomliga, välbevarade karaktär.
* Dopfunten är en romansk sandstensfunt från 1100-talet med en form som går tillbaka på engelska förebilder. Det är en av länets mest exklusiva medeltidsfuntar.
* Det senmedeltida altarskåpet tillverkat i Bryssel är mycket välbevarat och har ett omistligt värde för kyrkans interiör samtidigt som det har ett stort konsthistoriskt värde. Detsamma gäller övriga medeltida inventarier, inte minst korbänken från 1500-talets början som är närmast unik i stiftets kyrkor.
* Klockstapeln har en ovanlig arkitektonisk form och är i stort sett oförändrad sedan den byggdes 1668. Den har ett stort arkitekturhistoriskt och byggnadsteknikhistoriskt värde.