Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING ÖSTERUNDA 2:1 - husnr 1, ÖSTERUNDA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Österunda kyrka (akt.), ÖSTERUNDA KYRKA (akt.)
8/21/08
Motivering
Österunda kyrka står som en typisk representant för den medeltida uppländska sockenkyrkan. Den är mycket välbevarad i sitt ursprungliga skick även om den försågs med nytt tak och ny gavelportik i slutet av 1700-talet. Interiören har en enkel, ren medeltida karaktär som får sin prägel av de vackra tegelribbvalven med sina senmedeltida målningar av Albertus pictor. Orgeln på läktaren i väster är en välbevarad klassisk kyrkorgel tillverkad av den kände orgelbyggaren Per Gullbergsson från Lillkyrka. Även orgelfasaden är bevarad i ursprungligt skick.

Klockstapeln från 1760-talet är mycket välbevarad och står som en typisk representant för Upplands gamla klockstaplar. Kyrkogården har en enkel, traditionell karaktär.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
- Kyrkogårdens traditionella karaktär med sin kallmurade gråstensmur och trädkrans samt den nyklassicistiska entrén lövträd har stort värde för upplevelsen av kyrkomiljön.
- Klockstapeln är välbevarad i ursprungligt skick och har ett stort byggnadshistoriskt värde samt en stor miljöskapande betydelse.
- Den Cederhielmska graven från tidigt 1800-tal är ett intressant exempel på en nyklassicistisk grav och äger ett stort kulturhistoriskt värde.
- Även de äldre gravvårdarna och grusgravarna har ett kulturhistoriskt värde som exempel det tidiga 1900-talets gravskick.
- Kyrkan har ett stort kultur- och arkitekturhistoriskt värde som ett välbevarat exempel på en typisk Uppländsk sockenkyrka från medeltiden.
- Kyrkans välbevarade senmedeltida interiör med tegelribbvalv och kalkmålningar är av stort konst- och arkitekturhistoriskt värde.
- Kalkmålningarna är tillkomna under två perioder på 1400-talet, varav de yngre valvmålningarna av Albertus pictor är bäst bevarade, och har ett mycket stort konsthistoriskt värde och en stor betydelse för upplevelsen av interiören.
- Orgeln är ett välbevarat exempel på en orgel från den nyklassicistiska epoken och har ett stort musikhistoriskt och kulturhistoriskt värde.
- Predikstolen är ett välbevarat exempel på den påkostade inredning som kyrkan försågs med i mitten av 1700-talet och som i övrigt inte längre finns kvar i kyrkan. Den har ett stort kulturhistoriskt värde och stor betydelse för upplevelsen av kyrkorummet.
- Sakramentsskåpet och skulpturen av en helig biskop är två viktiga föremål som minner om kyrkans medeltida historia och har ett stort kulturhistoriskt värde.
- De föremål som förvaras i magasinet intill klockstapeln och som härrör från kyrkans äldre inredning har ett stort kulturhistoriskt värde och är intressanta som vittnesbörd om kyrkans tidigare gestaltning.