Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÅBO HÄGGEBY 3:1 - husnr 1, HÄGGEBY KYRKA

 Byggnad - Värdering

Häggeby kyrka (akt.), HÄGGEBY KYRKA (akt.)
12/20/05
Motivering
Häggeby kyrka har ett framträdande läge i det omgivande odlingslandskapet. Den har såväl in- som utvändigt en ålderdomlig karaktär med stora upplevelsemässiga värden. Kyrkan som uppfördes redan omkring år 1200 har bevarat det utseende den fick vid ombyggnader senare under medeltiden.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
* Häggeby kyrka har bevarat den form den fick vid ombyggnader dels på 1300-talet och dels på 1400-talet, vilket ger den ett stort kulturhistoriskt värde.
* Förändringarna i kyrkans byggnadshistoria är avläsbara i murverket, vilket är av stort värde som exempel på hur Upplandskyrkorna kunde byggas om under medeltiden.
* Den fasta inredningen har tillkommit i olika omgångar, allt ifrån 1600-talet fram till den senaste restaureringen 1953. Trots de ombyggnader som ägt rum har kyrkan bevarat en traditionell, ålderdomlig karaktär med stora kulturhistoriska och upplevelsemässiga värden.
* Orgeln från 1840-talet, tillverkad av Per Zacharias Strand, är välbevarad i ursprungligt skick och äger ett stort antikvariskt och musikhistoriskt värde.
* Kyrkogården har en traditionell form med ett relativt stort inslag av grusgravar med stenramar som illustrerar gravkulturens utveckling under 1900-talet och därför har ett kulturhistoriskt värde.
* Kyrkogårdens stenmur, grusgångar, trädkrans och grindstolpar med spiror och vindflöjlar är viktiga miljöskapande element som tillsammans bidrar till en kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö.