Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÅBO SKOKLOSTER 3:1 - husnr 1, SKOKLOSTERS KYRKA

 Byggnad - Värdering

skoklosters kyrka (akt.), SKOKLOSTERS KYRKA (akt.)
1/19/06
Motivering
Skoklosters kyrka räknas som ett av de viktigaste monumenten bland Mälardalens tegelkyrkor. Kyrkan är en av de första gotiska kyrkorna i Mälardalen och även en av de första med tegelmurar. Den hör till den grupp av unggotiska klosterkyrkor från 1200-talets mitt som verkade stilbildande för byggandet av sockenkyrkor under 1200- och 1300-talen, en period då många av Upplands kyrkor uppfördes. Skoklosters kyrka uppfördes av cistercienserorden. Den är en treskeppig basilika och en av de största sockenkyrkorna i Uppland. På 1600-talet tillbyggdes Herman Wrangels gravkor på korets södra sida. Gravkoret är ett märkligt monument över stormaktstidens begravningskultur inom den svenska högadeln. Gravkorets interiörkomposition är av enastående slag. Kyrkans interiör är i stort sett oförändrad sedan den senaste stora restaureringen på 1890-talet. Predikstolen liksom altaruppsatsen och ett orgelpositiv skänktes till kyrkan av Carl Gustaf Wrangel år 1674 och utgör några av de mest framträdande delarna av kyrkans interiör, liksom även de många begravningsvapnen på väggarna. Ett flertal medeltida skulpturer finns bevarade. Det mönsterlagda klinkergolvet i koret liksom den ekådrade bänkinredningen i nygotik är framträdande inslag från det sena 1800-talet. Den medeltida rumsformen med mittskeppets höga valv, nakna tegelytor och kraftiga gördelbågar utgör ett framstående exempel på gotisk arkitektur.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

- Skoklosters kyrka är ett av de viktigaste monumenten bland Mälardalens tegelkyrkor eftersom det är en av de första i den gotiska stilen som kom att verka stilbildande för sockenkyrkorna.
- Kyrkan har en mycket rik arkitektonisk form i tegelgotik både exteriört och interiört vilken är av oskattbart kulturhistoriskt värde.
- Det Wrangelska gravkoret byggt 1639 men färdigställt på 1650-talet är en av de märkligaste rumsskapelserna från stormaktstiden i Upplands kyrkor och ett ovärderligt dokument över högadelns begravningsskick på 1600-talet.
- Wrangelska gravkorets stuckaturornament och skulpturer är välbevarade och av mycket högt konstnärligt värde.
- Den del av inredningen som skänktes till kyrkan 1674 och består av predikstol och altaruppsats samt dopställ är framstående exempel på 1600-talets kyrkliga inredningskonst och av stort kulturhistoriskt värde samt av stort värde för rumsupplevelsen.
- Orgelpositivt som skänktes till kyrkan 1674 är en av de bäst bevarade orglarna från sin tid i Sverige och av mycket stort musikhistoriskt värde.
- Det mönsterlagda klinkergolvet i koret samt den ekådrade bänkinredningen i nygotik, båda från det sena 1800-talet, har ett stort kulturhistoriskt värde som välbevarade delar av sin tids inredningskonst.
- Kyrkan har ett mycket stort antal välbevarade begravningsvapen från stormaktstiden som utgör ett märkligt dokument över sin tids adelskultur.
- Det medeltida krucifixet, biskops- och helgonskulpturen samt madonnan har ett stort kulturhistoriskt värde som välbevarade exempel på medeltida skulptur.
- Klockstapeln är välbevarad i ursprungligt skick sedan 1743 och har ett stort kulturhistoriskt och byggnadsteknikhistoriskt värde som exempel på sin tids timmerbyggnadskonst.
- På östra delen av kyrkogården finns ett ganska stort inslag av gravstenar från det tidiga 1900-talet som har ett kulturhistoriskt värde, eftersom de berättar om gravkulturens utseende under perioden.