Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÅBO ÖVERGRAN 6:15 - husnr 1, ÖVERGRANS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Överrans kyrka (akt.), ÖVERGRANS KYRKA (akt.)
12/21/05
Motivering
Övergrans kyrka har bevarat sin planform sedan 1400-talet, då den fick sin nuvarande form. Kyrkans äldsta delar är västra delen av långhuset och tornet, vilka byggdes under det romanska skedet ca 1175-1200. Tornet har trots ombyggnader på 1800-talet bevarat en uråldrig, arkaisk prägel med sina kraftiga proportioner. Invändigt präglas kyrkan av den senmedeltida arkitekturen med sina putsade tegelvalv med kalkmålningar av Albertus Pictor. Den fasta inredningen härrör till stor del från 1700- och 1800-talet.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
* Kyrkan har fått sin form genom flera ombyggnader under medeltiden vilket ger den ett högt byggnadshistoriskt och kulturhistoriskt värde.
* De medeltida kalkmålningarna är delvis fragmentariska och blekta men bidrar ändå starkt till interiörens medeltida prägel och har stora upplevelsemässiga värden.
* Kalkmålningarna från 1470-talet hör till de äldsta kända av konsnären Albertus Pictor och har ett stort konsthistoriskt värde.
* Den fasta inredningen såsom predikstol, altaruppsats och orgel är högklassiga exempel på respektive tids kyrkokonst och har ett högt kulturhistoriskt värde samt stor betydelse för upplevelsen av kyrkorummet.
* Bänkinredningen från 1905 har ett kulturhistoriskt värde som välbevarade exempel på den tidens kyrkoinredningar, vilka avlägsnats i många kyrkor.
* Kyrkogården har en traditionell prägel med många vårdar och grusgravar från 1800-talet och det tidiga 1900-talet som speglar begravningsskickets förändring och som även har ett kulturhistoriskt värde.