Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIERP JÖRSÖN 1:197 - husnr 1, SÖDERFORS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Söderfors kyrka (akt.), SÖDERFORS KYRKA (akt.)
7/1/07
Motivering
Söderfors kyrka och kyrkogård utgör en enastående nyantik anläggning från det sena 1700-talet. Kyrkans arkitekt Erik Palmstedt räknas som en av de främsta i Sverige under 1700-talets andra hälft. Kyrkan är inkomponerad i bruksplanen där den ligger i fonden av Storgatan. Kyrkorummet har formen av ett stramt nyantikt rum med ett fåtal framhävda detaljer. I stort sett hela inredningen är bevarad i ursprungligt skick. Inte minst torntrapporna och tornrummen med sina orörda ytor ger ett stämningsfullt intryck av rent, oförvanskat 1700-tal. Kyrkogården är omsorgsfullt gestaltad med sitt smidesstaket, sin kolonnprydda entré och det märkliga columbariet i väster.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Söderfors kyrka och kyrkogård är en av de märkligaste och mest välbevarade kyrkomiljöerna från det nyantika skedet som finns i stiftet. Den är märklig även i ett nationellt perspektiv och har ett stort arkitekturhistoriskt värde.
• Kyrkan är inkomponerad i planen för Söderfors bruk som är ett mycket välbevarat exempel på ett större järnbruk från 1700-talet.
• Kyrkogårdens omsorgsfullt gestaltade omramning med smidesstaket och kopparklädda kolonner vid entrén har en stor betydelse för upplevelsen av helhetsmiljön.
• Columbariet är ett märkligt exempel på nyantikens arkitektur och utgör på det sätt det är inkomponerat i helhetsmiljön en omistlig del av kyrkogården
• Kyrkans interiör är ett mycket illustrativt exempel på det sena 1700-talets nyantika arkitektur med rena släta ytor och ett fåtal framhävda detaljer.
• De orörda ytorna i tornet m.fl. utrymmen ger med sin patina en autentisk känsla av oförvanskat 1700-tal som har ett stort kulturhistoriskt värde.
• Inredningen i kyrkan i form av predikstol, altare med altaruppsats, orgelläktare och orgel är välbevarad i ursprungligt skick och har ett stort kulturhistoriskt värde som exempel på det sena 1700-talets högklassiga inredningskonst.
• Trämodellen till Palmstedts första kyrkoförslag, som står i vapenhuset, har ett stort arkitekturhistoriskt värde.