Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIERP SKÄRSÄTTRA 2:3 - husnr 1, LÖVSTABRUKS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Lövstabruks kyrka (akt.), LÖVSTABRUKS KYRKA (akt.)
6/1/08
Motivering
Lövstabruks kyrka är en viktig del av bruksmiljön med dess enhetliga och välbevarade 1700-talsbebyggelse. Interiören är i stort sett oförändrad sedan kyrkan byggdes på 1720-talet och har en mycket autentisk och ålderdomlig prägel. Predikstol, altaruppsats, orgelläktare och bänkinredning är praktfulla exempel på barockens inredningskonst. Den stora orgeln, tillverkad av Johan Niclas Cahman, är Sveriges bäst bevarade barockorgel.

Klockstapeln, byggd år 1874 i herrgårdsparken på andra sidan bruksgatan, intar med sin nygotiska stil en särställning i den klassicistiska bruksmiljön.

Kyrkogården, som anlades en bit norr om bruket på 1860-talet, har en välbevarad traditionell karaktär med trästaket och trädkrans, grusgångar och ett flertal äldre gravvårdar. De de Geerska familjegravarna tilldrar sig uppmärksamhet genom sin påkostade och storslagna utformning. De fåtaliga, bevarade korsen i järnsmide till de gamla smedsgravarna har en stark lokalhistorisk förankring och ett stort kulturhistoriskt värde.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkan har ett stort arkitektur- och kulturhistoriskt värde eftersom den är mycket välbevarad i ursprungligt skick.
• Kyrkan har en central plats i Lövstabruk och utgör ett omistligt inslag i den enhetliga bruksmiljön från 1700-talet.
• Interiören förmedlar en stark känsla av autenticitet och ålderdomlighet och har stora upplevelsemässiga värden.
• Orgeln är Sveriges bäst bevarade stora barockorgel och har ett mycket stort kulturhistoriskt och musikhistoriskt värde.
• Den fasta inredningen har stora konstnärliga värden och är av omistligt värde för upplevelsen av den autentiska 1700-talsinteriören.
• Klockstapeln har med sin nygotiska stil och välbevarade karaktär ett arkitekturhistoriskt och byggnadshistoriskt värde.
• Kyrkogården norr om bruket har ett stort kulturhistoriskt värde genom sin traditionella karaktär som förstärks av de bevarade ålderdomliga smideskorsen samt de påkostade gravmonumenten vid brukspatronernas gravar.
• Kyrkogårdsstaketet och raderna av äldre lövträd har ett stort miljöskapande värde och betydelse för kyrkogårdens traditionella prägel.
• De äldre gravarna på kyrkogården har även ett stort historiskt och socialhistoriskt värde eftersom de delvis illustrerar brukets sociala struktur.