Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIERP TIERP 1:2 - husnr 1, NATHANAELSKYRKA

 Byggnad - Värdering

Nathanaelskyrkan (akt.), NATHANAELSKYRKA (akt.)
5/1/07
Motivering
Nathanaelskyrkan utgör med sitt höga torn och sin placering på en höjd ett landmärke i Tierp. Placeringen av kyrka och kyrkogård går tillbaka till Cyrillus Johanssons arkitekturhistoriskt intressanta stadsplan för Tierps köping år 1918. Kyrkan, som är välbevarad i ursprungligt skick, utgör ett mycket representativt exempel på 1920- 30-talets kyrkobyggande i Sverige som i hög grad vilar på traditionens grund med gamla sockenkyrkor som förebilder. Kyrkogården har en välbevarad nyklassicistisk prägel med symmetrisk uppbyggnad och putsad mur runt den plan som bildar förplats till kyrkogården.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
- Kyrka och kyrkogård är inlemmade i den stadsplan, utformad enligt den tidens organiska stadsplaneideal, som år 1918 upprättades för Tierps köping av arkitekten Cyrillus Johansson.
- Kyrkan är välbevarad i ursprungligt skick och har ett stort arkitekturhistoriskt värde som exempel på det tidiga 1900-talets kyrkobyggande i traditionell stil.
- Interiören med rummets arkitektoniska uppbyggnad och den fasta inredningen bildar en väl komponerad helhet, av stort kulturhistoriskt värde, som är känslig för förändringar.
- Interiören äger stora stämningsmässiga värden.
- Bårhuset norr om kyrkan utgör ett välbevarat exempel på 1950-talets arkitektur och har bevarat material och detaljer av arkitektoniskt hög kvalitet.
- Kyrkogården har en välbevarad nyklassicistisk prägel med symmetrisk uppbyggnad.
- Den putsade kyrkogårdsmuren, den gamla redskapsboden, grusgångarna, trädkransen, symmetrin och de välbevarade grusgravarna med stenramar är komponenter som samtliga bidrar till kyrkogårdens kulturhistoriska värden.