Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIERP TIERPS KYRKBY 5:1 - husnr 1, TIERPS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Tierps kyrka (akt.), TIERPS KYRKA (akt.)
8/1/07
Motivering
Tierps kyrka som byggdes omkring år 1300 är en av landets allra största medeltida sockenkyrkor. Den är helt och hållet bevarad i sin senmedeltida skepnad. Den har en ovanligt påkostad exteriör med sina fyra hörntorn försedda med höga spånklädda spiror. Interiören präglas av de höga valven försedda med Tierpsgruppens senmedeltida kalkmålningar.

Kyrkogården har en välbevarad traditionell karaktär. Det stora inslaget av äldre grusgravar, de båda stigluckorna, järnstaketen och stenmurarna har en stor betydelse för den traditionella karaktären och upplevelsen av miljön. Det har även de många, stora gamla lövträden liksom den mäktiga klockstapeln.

Klockstapeln från tidigt 1700-tal är välbevarad i ursprungligt skick och har en stor betydelse för upplevelsen av kyrkogårdsmiljön, precis som de bägga stigportarna i öster och väster samt de många stora gamla lövträden.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Tierps kyrka är en av landets största medeltida sockenkyrkor och har en ovanligt påkostad exteriör med sina karakteristiska hörntorn, vilket sammantaget ger kyrkan ett mycket stort kulturhistoriskt värde.
• Interiören präglas av kalkmålningarna från 1400-talet som givit upphov till namnet på en medeltida konstnärsgrupp, Tierpsskolan. Målningarna har ett stort konsthistoriskt värde och en stor betydelse för upplevelsen av interiören.
• Medeltida inventarier såsom dopfunten och triumfkrucifixet har ett stort kulturhistoriskt värde och vittnar om kyrkans långa historia.
• Den gustavianska predikstolen, liksom orgelfasaden och läktaren, är viktiga för upplevelsen av interiören och har stort kulturhistoriskt värde som exempel på det sena 1700-talets inredningskonst.
• På kyrkvinden finns rester av den stora takryttare som en gång satt på taket, vilket har ett särskilt byggnadshistoriskt värde.
• Kyrkogården har en välbevarad traditionell prägel där de många stora lövträden, inhägnaderna i form av järnstaket och stenmurar samt ett stort inslag av äldre grusgravar har ett kulturhistoriskt värde och ett stort stämningsskapande värde.
• De båda stigportarna på kyrkogården har en stor miljöskapande betydelse och även ett kulturhistoriskt värde.
• Klockstapeln är mäktig genom sin storlek och utgör en omistlig del av kyrkogårdsmiljön.
• Klockstapeln är välbevarad i ursprungligt skick sedan tidigt 1700-tal och har ett stort byggnadshistoriskt värde som exempel på sin tids träbyggnadskonst.
• I klockstapeln står kyrkans gamla altarprydnad från 1832 som har ett kulturhistoriskt värde som en viktig del av kyrkointeriörens historia.