Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIERP ÖSTERLÖVSTA 3:1 - husnr 1, ÖSTERLÖVSTA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Österlövsta kyrka (akt.), ÖSTERLÖVSTA KYRKA (akt.)
9/14/05
Motivering
Österlövsta kyrka är en ovanligt storslagen landskyrka vars karaktär domineras av två olika perioder. Kyrkans volymer är, med undantag för gravkoret, exteriört oförändrade vilket är ovanligt. Med sitt läge högt på en kulle bildar kyrkomiljön med kyrka, kyrkogård, mur och övriga byggnader en mycket imponerande helhet. Gravkoret kan tyckas vara arkitektoniskt dåligt anpassat till den övriga kyrkan. Samtidigt ger kontrasten det en karaktär av smycke som endast är löst tillfogat till kyrkans byggnadskropp. Kyrkan blev svårt skadad vid 1719 års brand. Den interiöra omgestaltning som gjordes i samband med återuppbyggnaden på 1720-talet har bevarats i stort sett oförändrad. Tillsammans med gravkoret är det ett exempel på högreståndsarkitektur av högsta klass klädd i medeltida tegelskrud och belägen på den norduppländska landsbygden. Som en viktig del av 1720-talets tillägg till kyrkomiljön finns även klockstapeln och prästgården, båda omsorgsfullt och påkostat utformade.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna:
* Kyrkan är exteriört ovanligt lite förändrad jämfört med sitt ursprungliga utseende. Endast gravkoret har tillkommit och gavlarnas avslutningar har omgestaltats. Kyrkan har högt arkitekturhistoriskt värde.
* Kyrkobyggnaden har en prägel av ståt och storslagenhet såväl exteriört som interiört på ett sätt som är ovanligt för en landsbygdskyrka. Detta ger kyrkan höga upplevelsevärden. Att kyrkans utformning så starkt är knuten till en av sin tids inflytelserika personer gör också att det finns ett starkt personhistoriskt värde.
* Interiörens fasta inventarier som i huvudsak är från 1720-talet är av mycket hög kvalitet både ur konstnärlig och hantverksmässig synpunkt.
* Gravkoret är arkitektoniskt av högsta klass för sin tid vilket ger det mycket högt arkitekturhistoriskt värde. De bevarade blyspröjsade fönstren har även stort byggnadshistoriskt värde.
* Klockstapeln är ovanligt stor och påkostad och har fått en efterföljare i den snarlika Åkerby bruks klockstapel vilket ger den både lokalhistoriskt värde och upplevelsevärde.
* Kyrkogårdsmur och stigluckor är mer kraftfulla och påkostade än vad som är vanligt för landsbygdskyrkor.
* Kyrkogården har, särskilt kring kyrkans västra gavel en stor mängd gravar av hög ålder. Särskilt de smidda gravkorsen är ovanliga och gravarna har både dokument- och upplevelsevärden.