Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA BALINGSTA 7:2 - husnr 2, BALINGSTA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Balingsta kyrka (akt.), BALINGSTA KYRKA (akt.)
1/1/06
Motivering
Balingsta kyrka är en av få i Uppsala län som bevarat sin ursprungliga romanska planform med långhus och smalare absidförsett kor. Den präglas också av senare tillbyggnader under medeltiden. Kyrkan präglas dessutom av den restaurering som genomfördes 1917-1919, då kyrkan åter sattes i stånd efter att ha övergivits och stått som ödekyrka sedan 1872. Kyrkan var då i ett mycket dåligt skick: delar av murarna och valven var raserade och vapenhuset i söder hade rivits helt. Restaureringen genomfördes under ledning av arkitekten och sedermera riksantikvarien Sigurd Curman som skapade ett kyrkorum med stora stämningsmässiga värden. Det gjorde han med hjälp av ett par av tidens framstående dekorationsmålare, Filip Månsson och Olle Hjortzberg. Eftersom Sigurd Curmans restaureringsideologi haft så stor betydelse för restaureringsdiskussionen i Sverige under hela 1900-talet, så har kyrkan en stor arkitekturhistorisk betydelse.

Kyrkogården är kulturhistoriskt intressant därför att den till stor del präglas av gravar från 1800-talet och tidiga 1900-talet som speglar gravkonstens utveckling under perioden.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
* Balingsta kyrka är en av få i Uppsala län som bevarat sin romanska planform med långhus och smalare absidförsett kor. Det gör kyrkan särskilt värdefullt ur byggnadshistorisk synvinkel.
* Kyrkan restaurerades under ledning av Sigurd Curman och återinvigdes 1919. Resultatet blev ett kyrkorum som framhävde kyrkans medeltida historia, förenat med tidens nationalromantiska stil, och som äger stora stämningsmässiga värden.
* Kyrkans restaureringsarkitekt Sigurd Curman var den som införde den nya restaureringsdoktrin som sedan dess präglat kyrkorestaurerandet under hela 1900-talet. Det ger kyrkan ett stort arkitektur- och restaureringshistoriskt värde.
* Kyrkan har flera ålderdomliga, välbevarade inventarier av hög konstnärlig kvalitet med stort kulturhistoriskt värde, såsom predikstol och malmkronor.
* Det bör övervägas om konstnären Olle Hjortzbergs målningar i absiden, som kalkades över 1961, skulle kunna skrapas fram och konserveras. Det vore värdefullt ur kulturhistorisk synvinkel.
* Kyrkogården i Balingsta präglas i hög grad av gravar från 1800-talet och tidiga 1900-talet varav många är stora och påkostade. De förstärker upplevelsen av den ålderdomliga miljön och ger kyrkogården ett stort kulturhistoriskt värde.