Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KNIVSTA KNIVSTA 19:1 - husnr 1, KNIVSTA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Knivsta kyrka (akt.), KNIVSTA KYRKA (akt.)
4/1/06
Motivering
Knivsta kyrka är en välbevarad representant för de tegelornerade gråstenskyrkor med salkyrkoplan som uppfördes i Uppland omkring år 1300. Den har helt och hållet bevarat sin medeltida planform med senmedeltida tillägg i form av vapenhus i söder. Interiören har också välbevarade medeltida tegelvalv. Portalen har en rik utformning i svart och rött profiltegel. Takstolarna är sannolikt ursprungliga. Inredningen är en intressant blandning av det sena 1800-talets nygotik och 1950-60-talets modernistiska tillägg. Kyrkorenoveringen 1958-61, efter förslag av arkitekt Harald Thafvelin, är intressant sett från trestaureringshistorisk synpunkt. Kyrkans förnämsta inventarier är ett medeltida altarskåp och skaftet till en romansk dopfunt i sandsten med skulpterade figurer.

Kyrkogården har en välbevarad, traditionell prägel som karakteriseras av många gravvårdar från 1800-talet och tidiga 1900-talet och sin omgivande stenmur med trädkrans. Klockstapeln norr om kyrkogården har bevarat sin ursprungliga karaktär sedan den byggdes år 1756.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
- Kyrkogården har en välbevarad, traditionell karaktär som, utöver det allmänna kulturhistoriska värdet, äger ett stort miljöskapande värde.
- Klockstapeln är välbevarad i ursprungligt skick sedan 1756, vilket ger den ett stort byggnadshistoriskt värde och även ett stort miljöskapande värde.
- Kyrkan är mycket välbevarad i sitt senmedeltida skick och äger därför ett stort byggnadshistoriskt och arkitekturhistoriskt värde.
- Interiören i kyrkan präglas av sina senmedeltida valv och målningar och har ett stort byggnadshistoriskt värde samt stort miljöskapande värde.
- Interiören karakteriseras i hög grad av de restaureringar som ägde rum 1892 och omkring 1960. Den fasta inredning som härrör från dessa restaureringar håller hög kvalitet konstnärligt sett och äger ett stort kulturhistoriskt värde som exempel på kyrkorestaureringar från olika epoker.
- Kyrkans äldre inventarier såsom det romanska dopfuntskaftet och senmedeltida altarskåpet och begravningsminnen i vapenhus, långhus och kor, är av stort konstnärligt värde och mycket värdefulla ur konsthistorisk synvinkel.