Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA LÄBY 1:1 - husnr 1, LÄBY KYRKA

 Byggnad - Värdering

Läby kyrka (akt.), LÄBY KYRKA (akt.)
8/9/04
Motivering
Läby kyrka är en av de minsta i stiftet. Kyrkogården är också mycket liten och har troligen samma utsträckning som på medeltiden. Endast ett fåtal gravar äldre än 1900-talet finns kvar.

Kyrkans exteriör präglas av förändringar under 1700- och 1800-talen. Interiören är ett intressant exempel på det tidiga 1900-talets restaureringsideal i nationalromantisk anda ”fädrens minne till ära”, som det hette vid invigningen 1928. Det är en mycket välavvägd interiör som förenar de medeltida murytorna och 1700-talets altarpredikstol och bänkinredning med det tidiga 1900-talets nationalromantiska stilströmningar. Det har resulterat i en stämningsfull interiör.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
* Kyrkogården har en traditionell utformning med trädkrans, stenmur och grusgångar vilket är viktigt för upplevelsen av kyrkomiljön.
* Kyrkobyggnadens exteriör speglar de förändringar som vidtogs under 1700- och 1800-talen då fönstren förstorades och klocktornet byggdes.
* Interiören har en mycket stämningsfull helhetsverkan som är ett resultat av 1920-talets restaurering och som är värdefull sedd ur ett restaureringshistoriskt perspektiv.
* Altarpredikstolen från 1753 är mycket välbevarad och har ett stort konsthistoriskt värde och en stor betydelse för interiören som helhet.
* Det gamla skåpet från 1833 i empirstil som står i vapenhuset har bevarat ursprunglig bemålning, vilket är av stort kulturhistoriskt värde då det förstärker möbelns autenticitet.
* Färgsättningen i kyrkan liksom den dekorativa bemålningen av taklist och tak är typisk för den nationalromantiska stilen och viktig för helhetsupplevelsen av rummet.
* Kororgeln avviker form- och materialmässigt i hög grad från interiören i övrigt.