Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KNIVSTA ÖSTUNA 11:1 - husnr 1, ÖSTUNA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Östuna kyrka (akt.), ÖSTUNA KYRKA (akt.)
6/1/06
Motivering
Östuna kyrka är en senmedeltida salkyrka som är helt och hållet bevarad i sin medeltida form. De enda ingrepp i stommen som gjorts sedan dess är förstoringen av fönstren och upphuggandet av norrfönstren på 1700- och 1800-talet. Kyrkan tycks aldrig ha haft några valvmålningar. Dagens rena, vitkalkade interiör återspeglar därför mycket väl hur kyrkans ursprungliga interiör kan ha sett ut. Östuna kyrka har därför ett mycket stort byggnadshistorisk värde som ett märkligt dokument över senmedeltidens kyrkobyggande i Uppland. Kyrkan har även en intressant uppsättning medeltida skulptur och förnäma äldre textilier av stort konsthistoriskt värde.

Kyrkogårdsmuren innehåller i väster och söder stora delar av den ursprungliga bogårdsmuren. Kyrkogården är utvidgad mot norr år 1878-79. I söder finns en medeltida stiglucka bevarad. Öster om kyrkans kor står det välbevarade Nisbethska gravkoret från 1777. Klockstapeln är bevarad i ursprungligt skick sedan den byggdes 1744.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
-Kyrkan är helt och hållet bevarad i sin senmedeltida form vilket gör den till ett märkligt dokument över medeltidens kyrkobyggande i Uppland. Den har därför ett mycket stort byggnadshistoriskt och arkitekturhistoriskt värde.
-Den rena, vitkalkade interiören med sina putsade tegelribbvalv återspeglar väl hur det ursprungligen kan ha sett ut. Interiören har på så sätt ett stort pedagogiskt värde som exempel på hur en medeltidskyrka ursprungligen kan ha sett ut, om man tänker bort senare tiders inredning.
-Kyrkans medeltida inventarier är delvis välbevarade i ursprungligt skick. De har ett stort konsthistoriskt värde och ett stort värde för upplevelsen av interiören.
-Epitafierna från 1700-talet är välbevarade och har ett kulturhistoriskt värde som exempel på den svenska adeln begravningsskick under 1700-talet.
-Kyrkans äldre textilier har ett stort kulturhistoriskt värde pga sin sällsynthet och höga ålder.
-Kyrkan har bevarade medeltida takstolar vilka har ett stort byggnadsteknikhistoriskt värde.
-Den fasta inredningen i övrigt såsom bänkkvarteren och orgelläktaren bidrar starkt till rummets karaktär och har ett stort upplevelsevärde för interiören samt även ett kulturhistoriskt värde som exempel på 1930-talets restaureringskonst.
-Orgeln med sin välbevarade fasad från 1760-talet, liksom predikstolen från 1718, har en stor betydelse för rumsupplevelsen och ett stort kulturhistoriskt värde som välbevarade exempel på 1700-talets kyrkliga inredningskonst.
-Kyrkogården har bevarat stora delar av medeltida bogårdsmuren som tillsammans med den välbevarade medeltida stigluckan äger ett stort byggnadshistoriskt värde och ett stort värde för upplevelsen av miljön. Den har även ett värde för upplevelsen av den ålderdomliga kyrkomiljön som helhet.