Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR EKEBY 6:1 - husnr 1, EKEBY KYRKA

 Byggnad - Värdering

Ekeby kyrka (akt.), EKEBY KYRKA (akt.)
11/15/06
Motivering
Ekeby kyrka är mycket välbevarad i sitt senmedeltida skick. Interiören präglas av de välbevarade senmedeltida målningarna samt av den fasta inredningen från 1700- och 1800-talen. Kyrkans nuvarande utseende är resultatet av en restaurering år 1927 som skapade ett väl sammanhållet kyrkorum med stora stämningsmässiga värden.

Klockstapeln har bevarat sin ursprungliga karaktär sedan 1760 och är ett välbevarat exempel på 1700-talets träbyggnadskonst. Kyrkogården har en traditionell, vårdad prägel med stenmur, järngrindar och gravvårdar som speglar gravkonstens utveckling under hela 1900-talet.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
- Ekeby kyrka är helt bevarad i sitt ursprungliga senmedeltida skick vilket gör den mycket värdefull ur såväl allmän kulturhistorisk synvinkel som arkitektur- och byggnadshistorisk synvinkel.
- Vapenhusporten från 1200-talet med sin rika och märkliga smidesdekor är unik och omistlig ur kulturhistorisk synvinkel.
- Vägg- och valvmålningarna hör till de yngsta medeltida målningarna i Uppland. De är välbevarade och har ett stort konsthistoriskt värde och även en stor betydelse för upplevelsen av kyrkans interiör.
- Dopfunten från 1200-talet har ett omistligt kulturhistoriskt värde genom sin långa kontinuitet i kyrkan.
- Den fasta inredningen från 1700-talet, såsom predikstolen och altaruppsatsen samt altarrundeln, har ett stort kulturhistoriskt värde som exempel på barockens kyrkliga inredningskonst. De har även en stor betydelse för upplevelsen av kyrkorummet.
- Bänkinredningen är mycket enhetligt gestaltad och har en välbevarad 1700-talskaraktär även om delar av den är från 1920-talet. Bänkinredningen har därför ett stort värde för helhetsupplevelsen av kyrkorummet samt ett stort kulturhistoriskt värde.
- På läktaren finns ett gammalt brädgolv och ett antal fasta bänkar av en ålderdomlig typ, troligen från 1700-talet. Bänkarna och brädgolvet har ett stort dokumentvärde som exempel på ålderdomliga delar av inredningen som i många kyrkro gått förlorade.
- Klockstapeln, byggd år 1760, är bevarad i ursprungligt skick och har ett stort värde för kyrkomiljön samt ett stort byggnadshistoriskt värde som exempel på 1700-talets träbyggnadskonst.
- Kyrkogården har en traditionell karaktär med bl.a. stenmur, grindstolpar och järngrindar, grusgångar och gravvårdar. Dessa element är sammantaget av stor betydelse för upplevelsen av miljön.
-Intilliggande bårhus är väl gestaltat och smälter väl in i miljön och har ett arkitektoniskt värde.