Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR HARG 13:1 - husnr 1, HARGS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Hargs kyrka (akt.), HARGS KYRKA (akt.)
9/1/04
Motivering
Hargs kyrka är av medeltida ursprung, men exteriören präglas helt och hållet av de om- och tillbyggnader som genomfördes på 1700-talet. Invändigt är bilden dock en annan. De medeltida valven med sina målningar är välbevarade. I kontrast mot detta står det ljusa korpartiet med sin förnäma 1700-talsinredning.

Kyrkogården har ett av de konstnärligt mest högtstående gravmonument som finns i länet. Det är den Oxenstiernska gravvården i strikt nyantik stil från 1787, ritat av Jean Erik Rehn. Det finns även några andra gravar från 1700-talet med stort kulturhistoriskt värde.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

1. Det Oxenstiernska gravmonumentet öster om kyrkans kor är ett av de märkligaste exempel vi har i länet på den gustavianska tidens gravkonst.
2. Familjen Beck Friis’ gravar på korets nordöstra sida har ett konsthistoriskt värde som goda exempel på gravkultur decennierna kring 1900 samt ett lokalhistoriskt intresse eftersom familjen är ägare till Hargs bruk.
3. Kyrkobyggnadens exteriör är ett arkitekturhistoriskt intressant exempel på nyklassicismens stilideal och ett resultat av flera ombyggnader mellan 1752, då nytt kor byggdes, och 1820, då yttertaket byggdes om.
4. Kyrkan har en konstnärligt högtstående inredning från 1700-talet som är av mycket stor betydelse för upplevelsen av rummet.
5. De senmedeltida stjärnvalven och kalkmålningarna är ett viktigt dokument över kyrkans äldre historia och har även ett stort miljöskapande värde.
6. Korridoren som förbinder sakristian med koret är byggnadshistoriskt intressant då den visar hur den medeltida sakristian kopplades till det på 1750-talet uppförda koret.
7. De välbevarade rummen uppe i tornet är fyllda av atmosfär genom sina ålderdomliga murverk och välbevarade bjälklagskonstruktioner mm vilka även är av byggnadsteknikhistoriskt värde.