Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR HÖKHUVUD 3:1 - husnr 1, HÖKHUVUDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Hökhuvuds kyrka (akt.), HÖKHUVUDS KYRKA (akt.)
11/15/06
Motivering
Kyrkomiljön i Hökhuvud är mycket typisk för Uppland med sin tornlösa salkyrka i gråsten och sin fristående klockstapel. Kyrkan är mycket välbevarad i sitt ursprungliga, senmedeltida skick. Dess fasta inredning från 1700-talet i form av orgel och orgelläktare samt predikstol har en stor betydelse för upplevelsen av interiören och ett stort kulturhistoriskt värde. Vapenhuset med sina välbevarade kalkmålningar och trädörrar har bevarat den ursprungliga senmedeltida karaktären. Kyrkan har en rik uppsättning av välbevarad medeltida träskuptur som är av oskattbart värde för interiören och av högt konsthistoriskt värde.

Kyrkogården har en traditionell, vårdad prägel med stenmur och trädkrans, järngrindar och bårhus samt gravvårdar som speglar gravkonstens utveckling från sent 1800-tal och framåt. Klockstapeln har bevarat sin ursprungliga karaktär sedan 1772 och är ett välbevarat exempel på 1700-talets träbyggnadskonst.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
- Hökhuvuds kyrka är helt bevarad i sitt ursprungliga senmedeltida skick vilket gör den mycket värdefull ur såväl allmän kulturhistorisk synvinkel som arkitektur- och byggnadshistorisk synvinkel.
- Kyrkans takkonstruktion är bevarad sedan 1400-talet och har ett stort byggnadshistoriskt värde.
- De senmedeltida kalkmålningarna är av stort konsthistoriskt värde. I vapenhuset bidrar målningarna starkt till den ålderdomliga karaktären tillsammans med rummets ursprungliga arkitektur och dörrar.
- Den äldre, fasta inredningen i form av orgel, orgelläktare och predikstol är välbevarad och har ett stort kulturhistoriskt värde samt stort värde för upplevelsen av kyrkorummet.
- Dopfunten från 1200-talet är kyrkans äldsta inventarie och är av omistligt kulturhistoriskt värde genom sin långa kontinuitet i kyrkan.
- Kyrkans medeltida träskulpturer är välbevarade och av stort konsthistoriskt värde samtidigt som de utgör en omistlig del av interiören.
- Orgeln från 1780-talet med tillhörande orgelfasad har ett stort musikhistoriskt värde som en välbevarad representant för 1700-talets barockorglar.
- Kyrkogårdsmuren med tillhörande trädkrans och äldre gravvårdar har en stor betydelse för upplevelsen av den traditionella kyrkomiljön.
- Klockstapeln har ett framträdande läge och är av stort kultur- och byggnadshistoriskt värde eftersom den är välbevarad i ursprungligt skick.
- Bårhuset är en välbevarad representant för de traditionella strömningarna i svensk 1930-talsarkitektur och har ett arkitekturhistoriskt värde och ett miljövårde.