Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA FJÄRDINGEN 24:6 - husnr 1, HELIGA TREFALDIGHETSKYRKAN

 Byggnad - Värdering

Helga Trefaldighets kyrka (akt.), HELIGA TREFALDIGHETSKYRKAN (akt.)
2/1/06
Motivering
Helga Trefaldighets kyrka är belägen inom domkyrkoområdet som utgör centrum i den historiska stadsbilden i Uppsala. Det är en historiskt förtätad miljö. Kyrkan är mycket välbevarad i sin senmedeltida form och karakteriseras av sina fasader i tegel och gråsten och sina vitputsade blinderingar. Tidigare skeden i byggnadens historia är tydligt avläsbara genom skarvar i murverken, t.ex. vid sakristian och norra vapenhuset. Dessutom är Trefaldighetskyrkan, tillsammans med Skoklosters kyrka, den enda medeltida församlingskyrkan i länet som är utformad som en basilika.

Interiören karakteriseras av de höga, ljusa valven i mittskeppet och de medeltida muralmålningarna. Inredningen präglas i huvudsak av den stora restaurering som genomfördes 1904-05.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

* Trefaldighetskyrkan utgör en viktig, miljöskapande del av domkyrkoområdet och är av omistligt värde för stadsbilden i området.
* Kyrkan har en för Upplands medeltida sockenkyrkor ovanlig form genom att det är en basilika och genom att vapenhuset är beläget mot norr. Detta ger kyrkan ett stort byggnadshistoriskt värde.
* Kyrkan är mycket välbevarad i sitt senmedeltida skick vilket gör den till ett viktigt och oersättligt dokument över medeltida byggnadskonst.
* Förändringar i kyrkans byggnadshistoria är avläsbara i murverken vilka äger ett stort byggnadshistoriskt värde och ett stort dokumentvärde.
* Interiörens välbevarade senmedeltida kalkmålningar av Albertus Pictor har ett stort konsthistoriskt värde och samtidigt ett miljöskapande värde.
* Interiören som helhet är ett intressant och välbevarat exempel på hur man i början av 1900-talet restaurerade ett medeltida kyrkorum. Den har ett stort arkitekturhistoriskt värde.
* Den fasta inredningen från Agi Lindegrens restaurering 1904-05, i form av bänkar, predikstol, altaruppsats mm, har ett stort kulturhistoriskt värde som exempel på det tidiga 1900-talets kyrkliga inredningskonst.