Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOLLNÄS ANNEFORS 4:3 - husnr 1, ANNEFORS KAPELL

 Byggnad - Värdering

Annefors kapell (akt.), ANNEFORS KAPELL (akt.)
4/7/05
Motivering
Annefors kapell ligger i en sluttning in mot skogen och nås via en slingrande grusväg. Kyrkogården och den gamla byskolan passeras efter vägen. Den sista biten upp mot kapellet kantas av en planterad björkallé. Det var Annefors bruks ägare som lät uppföra kapellet i nyklassicistisk stil 1857 och det är ännu helt bevarat till form och karaktär. De dekorativa inslagen märks väl mot den i övrigt släta panelen och inspiration har sannolikt hämtats från en större kyrka, möjligen Bollnäs. Det är framförallt långhusets och tornets takgesimser som spelar en osedvanligt framträdande roll på byggnaden. Dagens färgsättning, tillkommen 1998, är en återgång till den ursprungliga vilket har förstärkt kapellets arkitekturhistoriska värden.

Kyrkorummet präglas av altarpredikstolen. Senare tillkomna konstnärliga element är målningar på altarvägg, predikstol och läktarbarriär utförda av konstnären Erik Stenholm 1960. Trots att målningarna är sentida upplevs interiören som väl sammanhållen. En intressant historia har Annebergs orgel, som byggdes kring 1800. Den stod tidigare i Hospitalkyrkan i Gävle, varifrån den förvärvades av brukspatron P.C. Rettig vid kapellets uppförande.

Ambitionsnivån har varit hög vad gäller anpassningen av gravkapellet till det befintliga kapellet. I gravkapellet som uppfördes 1944, går flera av kapellets arkitekturelement igen. Idag finns inga spår kvar av den tidigaste sträckningen på kyrkogården. Kyrkogården är osedvanligt enkel för att vara en brukskyrkogård. Det mycket enkla, traditionellt utformade spjälstaketet i trä med stolpar och grindstolpar i sten, har en framträdande roll på den i övrigt småskaliga och väl sammanhållna kyrkogården. Flera äldre gravvårdar utmärker sig genom sina gjutjärnskors.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Annefors kapell är beläget i närheten av den gamla byskolan uppförd 1844 och de två byggnaderna bildar tillsammans en intressant historisk miljö.
• Kapellet är välbevarat till form och karaktär vilket ger den byggnadshistoriska värden.
• Samspelet mellan kapell och gravkapell visar på en hög ambitionsnivå vad gäller anpassningen av det senare vid dess uppförande 1944.
• Den ursprungliga färgsättningen lyfter fram kapellets och gravkapellets arkitektoniska element.
• Kyrkogården ligger mjukt inbäddad i den glesa skogen och tillför hela området ett miljöskapande värde.
• Altararrangemanget med bakomliggande predikstol, tillkommet 20 år efter inträtt förbud, har en framträdande roll och ger kyrkorummet dess särprägel.
• Orgelfasaden upplevs som ett smycke på den i övrigt enkelt utformade läktaren.
• Erik Stenholms målningar i koret, på predikstolen och på läktarbarriären berikar rummet utan att för den skull konkurrera med altaruppsatsens uppmärksamhet.