Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOLLNÄS VÄXSJÖ 7:93 - husnr 1, LOTTEFORS KAPELL

 Byggnad - Värdering

Lottefors kapell (akt.), LOTTEFORS KAPELL (akt.)
5/10/06
Motivering
När kapellet flyttades till sin nuvarande plats 1930 räddades även en annan viktig del i samhällets historia, nämligen Lottefors bruks gamla herrgård. Detta gör att byggnaden i sig knyter ihop två betydelsefulla verksamheter i Lottefors. Dess interiör speglar alltjämt herrgårdens plan med en sal och en hall i mitten, samt två rum på båda sidor av dessa. Med några få avvikelser syns detta motiv i båda våningarna, och dessutom markeras paradvåningen med högre fönster än övriga. Således bär Lottefors kapell fortfarande mycket av herrgårdens utseende, och med sin återhållsamt utsmyckade exteriör och delvis bevarade inredningar förstärks intrycket. Kapellsalens ljusa rum med enkla och dekorativa element i klassicistisk stil är typiskt för tiden, och är tillsammans med altarskåpet och predikstolen väl bevarade sedan tillkomsten. Detta medför att kapellsalen är mycket känsligt för förändringar.
Lottefors kapell är sammanfattningsvis av stort lokalhistoriskt värde med anknytning såväl till den kyrkliga verksamheten som Lottefors bruk. Dess säregna karaktär gör kapellet till det enda av sitt slag och därmed av särskilt intresse.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kapellet har alltjämt kvar sin herrgårdsliknande karaktär vilket är en väsentlig del i byggnadens historia, något som medför såväl arkitektoniska som samhällshistoriska värden.
• Kapellet har fått behålla sin så kallade sexdelade planlösning, vilken var vanlig i herrgårdsbyggnader under 1700- och 1800-talen. Detta är av både byggnads- och arkitekturhistoriskt värde.
• Kapellsalens utseende med klassiserande dekorativa element, altarskåp, predikstol och enkla bänkar, är fortfarande välbevarade från tillkomsttiden med betydande arkitektoniska värden.
• Kapellsalens karaktäristiska inredning med upprepade kvadratiska och rektangulära väggfält har viktiga identitets- och upplevelsevärden och är mycket känslig för förändringar.
• Nedre salens träinredning med boaserade väggar, pelare, synliga takbjälkar och inbyggda väggskåp är en välbevarad helhet med koppling till byggnadens tidigare funktion. Detta medför betydelsefulla byggnadshistoriska värden.
• Klockan i klockstapeln har tillkommit för att hugfästa minnet av donatorernas hädangångna dotter, vilket är av personhistoriskt värde.