Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERHAMN VILLASTADEN 3:5 - husnr 1, ULRIKA ELEONORA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Ulrika Eleonora kyrka (akt.), ULRIKA ELEONORA KYRKA (akt.)
3/7/04
Motivering
Ulrika Eleonora kyrka ligger väl exponerad på en höjd och har ett dominerande läge i Söderhamns stadsmiljö, som utgör riksintresse för kulturmiljövården. Kyrkans exteriör är till sin form huvudsakligen bevarad i ursprungligt skick, även om tornöverbyggnaden och fönsterförstoringar genomförts senare. Ulrika Eleonora är typisk för det sena 1600-talets påkostade kyrkobyggnader och är en av länets mycket få centralkyrkor och den enda från 1600-talet. Kyrkan har ritats av en av tidens mest betydelsefulla arkitekter, Nicodemus Tessin d.y., vars byggnadsverk kan anses vara av nationellt intresse. Kyrkorummet har genomgått flera förändringar sedan byggnaden uppfördes, och visar på en historisk kontinuitet sedan 1600-talet. I dag berättar främst valv och väggar, predikstolen och epitafierna om kyrkans äldsta epok. Dagens interiör karaktäriseras annars av 1800-talets dominanta orgel-och sidoläktare, samt av 1939-40 och 1970 års renoveringar, som avspeglar samtidens tolkning av den Tessinska barocken.

Även om kyrkogården har utvidgats ett flertal gånger finns delar av den ursprungliga bogårdsmuren samt en stiglucka bevarad. Klockstapeln och de tre gravkoren bildar en tät miljö kring kyrkan. Gravkoren har en betydelsefull personhistorisk anknytning till staden och bildar tydliga länkar till betydelsefulla personer i Söderhamns historia. Mariakapellet är av hög arkitektonisk kvalité i tidstypisk stil.

Kyrkogården karaktäriseras framförallt av de stora ädla lövträden som bildar alléer längs grus- och asfaltsgångarna. Närmast kyrkan, samt längs gångarna finns flera äldre, dekorativa och monumentala gravvårdar, flera försedda med stenram, järnräcke eller stenståndare med kätting. De stora gravvårdarna samspelar med stadskyrkans monumentala karaktär.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

• Samtliga äldre byggnader på kyrkogården, gravkor, gravkapell och klockstapel är viktiga för den miljömässiga upplevelsen av stadskyrkan.
• Gravkorens samt Mariakapellets tidstypiska arkitektur.
• Kyrkans exteriör är till formen huvudsakligen bevarad i ursprungligt skick.
• Predikstolen, pyramiderna samt epitafier och minnestavlorna från 16-och 1700-talen härstammar från tiden när kyrkan uppfördes.
• Orgel- och sidoläktarna med gjutjärnskolonner.
• Altartavlan med omfattning samt glasmålningarna i koret.
• Bänkarna och bänkstrukturen som understryker kyrkans korsform.
• Kyrkogårdens struktur med växtlighet, trädplanteringar, entréer i form av stigport, murpelare och del av bogårdsmur.
• Kyrkogården äldre gravvårdar, med exempelvis stenram eller järnstaket.