Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SANDVIKEN ÅRSUNDA PRÄSTBORD 4:1 - husnr 1, ÅRSUNDA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Årsunda kyrka (akt.), ÅRSUNDA KYRKA (akt.)
6/20/06
Motivering
Årsunda kyrka och kyrkogård ingår i Riksintresse för kulturmiljövården för Sandvikens kommun (K 901). Kyrkan ingår i en miljö med begravningstradition sedan yngre järnåldern vilket tyder på en mycket lång kontinuitet på platsen. Kyrkan har utgjort medelpunkten i det sockencentrum som har växt fram på platsen sedan medeltiden och där flera byggnader är bevarade i dag.

Kyrkan är Gästriklands bäst bevarade medeltidskyrka samtidigt som den har en ovanligt stark utpräglad rokokokaraktär. Exteriören visar i stort sett det utseende kyrkan fick vid utbyggnaden under perioden 1768-74 med undantag från takmaterial och portarna. Interiören i har en välbevarad karaktär från medeltiden där både ytskikt och de medeltida inventarierna bidrar till det ålderdomliga intrycket. Senare tiders tillägg som predikstol, orgelfasad, orgelläktare, altarring och bänkinredning avspeglar det sena 1600-talets och 1700-talets inredningsideal i rokokons former.

Kyrkogården har en tydlig struktur med äldre högresta gravstenar längs den omgärdande bogårdsmuren och yngre lägre stenar i de centrala kvarteren. Kyrkogårdens växtlighet bidrar till en omväxlande och intim miljö.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Det medeltida murverket och valven har ett byggnadshistoriskt värde.
• Kyrkans exteriör är en välbevarad representant för 1760-och 70-talets kyrkobyggande med t.ex. de profilerade lisenerna, de runda fönstren och tornhuven i barock stil som arkitektoniska stildrag.
• Lanterninen är med sin rödmålade träpanel är ett utmärkande karaktärsdrag för kyrkobyggnaden och har ett arkitektoniskt värde.
• Kyrkorummet har ett stort upplevelsevärde och som helhet en stark autentisk prägel av medeltiden beroende på att valven, målningarna, golvbeläggningen och inventarierna är bevarade.
• Kalkmålningarna från 1500-talet tillhör den s.k. Tierpsskolan och har ett konstnärligt värde.
• De medeltida inventarierna som t.ex. triumfkrucifixet och det flamländska altarskåpet är delar från den medeltida kyrkans interiör och har ett historiskt och konstnärligt värde.
• 1600- och 1700-talsinventarierna i form av orgelfasad, altarring, läktare och bänkinredning utgör en välbevarad och nästintill komplett inredning i rokokostil.
• Orgelfasaden från 1714 års Cahmanorgel är en av de äldsta och mest värdefulla i landet.
• Den bevarade kyrkogårdsmuren ger tillsammans med bårhuset kyrkogården en ålderdomlig prägel. Omgärdningen är också en viktig del för förståelsen av kyrkogårdens etappvisa utvidgningar.