Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SANDVIKEN ÖVERBYN 4:30 - husnr 1, HÖGBO KYRKA

 Byggnad - Värdering

Högbo kyrka (akt.), HÖGBO KYRKA (akt.)
8/19/08
Motivering
Högbo kyrka är nuvarande Sandvikens pastorats ursprungliga huvudkyrka. Dess placering i förhållande till dagens tätort är ett viktigt bidrag till förståelsen av samhället Sandvikens historia och utveckling. Trots de många förändringar kyrkorummet genomgått lyckades 1949 års renovering återskapa en stor del av dess förmodade ursprungliga karaktär. Med hjälp av en tydlig symmetri, slutna bänkkvarter och en tidstypisk färgsättning gavs rummet ett utseende som ansluter till det sena 1700-talet. Det uppenbart moderna inslaget blev Hjortzbergs expressiva altartavla som rör om i den annars lugna kyrksalen. Utvändigt karaktäriseras kyrkan av 1910-talets kontrastrika färgsättning vilken förtog något av den lätthet fasaderna hade tidigare. Kyrkogårdens tydligaste särdrag finns i dess äldsta, strikt geometriskt arrangerade kvarter.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• 1949 års omfattande renovering ledde till en rekonstruktion av det sena 1700-talets kyrko-rum. Upplevelsen av rummet är idag ett direkt resultat av denna renovering varför den bör bilda utgångspunkt vid framtida förändringar.
• Den ursprungliga altarringen är en av få originalinventarier och är därför av särskilt intresse.
• Församlingens porträttsamling har varit en viktig del av kyrkorummets utsmyckning under lång tid och bör därför förbli så även fortsättningsvis.
• Kyrkogårdens norra gravkvarter har en strikt ordning med ursprung i dess äldsta utform¬ning. Denna ordning har en stark historisk förankring och utgör ett huvudinslag i upplevel¬sen av platsen. Därför bör den vara gällande även i framtiden.
• Kyrkogårdens inramning med trä- och gjutjärnsstaket, slaggstensmurar och lönnträd utgör en betydelsefull del av upplevelsen av platsen. Dessa bör ägnas särskild omtanke i det framtida underhållsarbetet.