Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDIKSVALL ARNÖN 12:41 - husnr 1, KUGGÖRARNAS KAPELL

 Byggnad - Värdering

Kuggörarnas kapell (akt.), KUGGÖRARNAS KAPELL (akt.)
7/8/05
Motivering
Kuggörarnas kapell är sannolikt det av skärgårdskapellen längs Hälsingekusten som syns tydligast från havet, vilket medfört att det även har använts som sjömärke. Kapellet och den närbelägna prästkammaren omges av öppna klapperstensfält vilket ger en särskild karaktär åt denna miljö. Kapellbyggnaden har behållit sitt ursprungliga utseende, även om ytskikt har bytts ut vid flera tillfällen. Byggnadens exteriör uppvisar även många av de för skärgårdskapellen karaktäristiska dragen som; klockstapel vid västra gaveln, sparbössa vid dörren, utåtgående port, taknocksprydnader i form av tre höga järnspiror med årtalsförsedda vindflöjlar etc. Kapellets interiör är också mycket välbevarad med sluten bänkinredning, bemålad altaruppsats av högt konstnärligt värde med altarpredikstol och läsarbänk, allt detta i ursprungligt utförande. Från alla fönster ges utblickar över havet vilket ger en särskild närhet till havet. Till kapellanläggningen hör även den sannolikt jämgamla relativt välbevarade prästkammaren, som också är ett karaktäristiskt inslag i dessa kapellmiljöer. Sammantaget utgör Kuggörarnas kapellmiljö således en mycket välbevarad och på många sätt typisk anläggning för skärgårdskapellen längs Hälsingekusten. Kapellet är emellertid det enda i Hälsingland som ligger i ett fiskeläge där det fortfarande finns yrkesfiskare.


Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kapellets läge och avsaknaden av byggnader i dess närhet är viktig för upplevelsen av hela miljön på Kuggörarna, i synnerhet från havssidan.
• Kapellets exteriör har förblivit relativt orörd sedan byggnaden uppfördes.
• Exteriörens utsmyckningsdetaljer, ex solfjädrarna vid gavelspetsarna, dörröverstycket etc är betydelsefulla inslag i byggnadens arkitektur.
• Altaruppsatsens och predikstolens bemålning är av högt konstnärligt värde. Altaruppsatsen är även en av få bevarade från denna tid i länet.
• Stora delar av rummets fasta inredning är sannolikt ursprunglig och en betydande del av rummets gestaltning.
• Prästkammaren är en för skärgården typiskt byggnad med minst lika lång historia som kapellet.