Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE EDSBRO KYRKA 1:1 - husnr 1, EDSBRO KYRKA

 Byggnad - Värdering

Edsbro kyrka (akt.), EDSBRO KYRKA (akt.)
12/5/07
Motivering
Edsbro kyrkomiljö utgör ett tydligt sockencentrum och är centralt placerad i samhället. Kyrkans är högt belägen vilket bidrar till att den framträder i omgivningarna och till en särpräglad karaktär inom anläggningen. Kyrkogården har en intim karaktär genom sina kraftiga murar och omgivande trädkrans samtidigt som utblicken från den högt belägna platsen är vidsträckt. Klockstapeln är högrest och ger ett allvarligt och enkelt intryck som kontrasterar i viss mån mot kyrkans exteriör men framförallt med dess interiör.

Kyrkan är högrest och ger exteriört ett harmoniskt intryck med sina enhetliga gråstensmurar. Interiören har många dimensioner som tillsammans gör den till en fascinerande upplevelse. Kalkmålningarna dominerar intrycket genom sina färger och genom att täcka i stort sett alla ytor på väggar och valv men också genom ett effektfullt motivval. Till ett påkostat intryck av interiören bidrar den stora mängden av äldre välgjorda snickerier.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkans exteriör är obetydligt förändrad sedan 1400-talet då de sista större tilläggen gjordes vilket ger den ett stort arkitekturhistoriskt värde.

• Kalkmålningarna som täcker nästan hela kyrkorummet är väl bevarade. De är bildligt och bokstavligt färgstarka och ger en värdefull och inblick i sin tids religiösa föreställningsvärld samtidigt som de utgör en anslående syn genom sin kolorit, ytbehandling och motivval. De är utförda på 1600-talet och därigenom ett sent exempel på en kalkmålningstradition med rätter i medeltiden.

• Inredningen med snickerier från 1600-talet till omkring sekelskiftet 1900 är en sammansatt helhet som visar omkring 300 års olika ideal. Predikstolen med sin fokliga rokokodekor utmärker sig särskilt med figurerna av Markus, Lukas och Matteus som för tankarna till 1900-talets naivistiska konst och dess inspiration från äldre folkkonst.

• Taken av korrugerad plåt från 1890-talet kan verka främmande i miljön men tak av denna typ av så hög ålder och med bevarade garneringar av slätplåt, i det här fallet på vindskivorna, är ovanliga och har stort dokumentvärde.

• Kyrkogården bildar ett ombonat landskapsrum omgärdad av kyrkomur och trädkrans samtidigt som den har ett öppet och markerat läge på åskrönet.

• Stigluckan med sin bevarade predikstol är idag ett unikt exempel på ett fenomen som var vanligt och betydelsefullt under medeltiden. Klosterordnarna hade stort inflytande och betydelse på många områden och predikningar från kringvandrande munkar var ett av många sätt att föra ut budskapet.

• Klockstapeln är av ålderdomlig konstruktion och karaktärsfull med sin enkla brädinklädnad. Storklockan från 1300-talet är genom sin höga ålder mycket värdefull och ovanlig.

• Edsbro kyrka är ett tydligt sockencentrum med många typiska byggnader och funktioner som skola, prästgård, församlingshem, järnvägsstation och handel samlade kring sig.

• Kyrkoanläggningen är i sin helhet en ovanligt rik miljö med tydligt avläsbara delar.