Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE FRÖTUNA PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, FRÖTUNA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Frötuna kyrka (akt.), FRÖTUNA KYRKA (akt.)
11/23/05
Motivering
Kyrkoanläggningen med den i flera etapper utbyggda kyrkan samt gravkor och stigluckor utgör en ovanligt väl sammanhållen och harmonisk anläggning där samtliga ingående byggnader är välbevarade och omistliga för helheten. Till anläggningens ålderdomliga karaktär bidrar den äldre bogårdsmuren, trädkransen och de kulturhistoriskt värdefulla gravvårdarna med stora miljöskapande värden.

Den ovanligt stora landsbygdskyrkan har med sina oputsade gråstensmurar med tegelinslag och höga takfall täckta med spån en ålderdomlig karaktär och visar på ett ålderdomligt byggnadsskick vilket bidrar till kyrkans stora byggnadshistoriska värde. Kyrkans byggnadsarkeologiska lämningar och spår efter utbyggnadsetapper visar kyrkans byggnadshistoria på ett ovanligt tydligt sätt och har ett pedagogiskt värde.
Löwenska gravkoret, tillbyggt Frötuna kyrka under stormaktstiden, är uppfört med Riddarholmskyrkans gravkor som förebild och är representativt för sin tids tillbyggnader av medeltida kyrkor samt har med sin tidstypiska utformning ett arkitekturhistoriskt värde. Löwenska gravkoret med sin huv och spira bidrar tillsammans med det fristående Bondeska gravkoret till kyrkans arkitektoniska värde och kyrkans identitet.

Kyrkorummets medeltida karaktär med unika stjärnvalv och kalkmålningar, träskulpturer och dopfunt bevarade från tiden omfattas av stora byggnads- och konsthistoriska värden. Det medeltida kyrkorummet präglas i huvudsak av sin till färg och form väl sammanhållna 1700-talsinredning.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

• Kyrkan bevarar till sin helhet medeltida murverk, valv och planform och utgör ett byggnadsverk av mycket stort byggnadshistoriskt värde.

• Kyrkan har sedan medeltiden täckts av spån, ett idag ovanligt taktäckningsmaterial.

• Långhusets och vapenhusets aldrig överkalkade kalkmålningar härrör från tiden omkring 1500 är unika och omfattas av stora konsthistoriska värden.

• Vapenhuset, sedan medeltid inrett till kapell, med bevarat skrank är unikt.

• Kyrkans fasta 1700-talsinredning utförd av snickaren Dahlström i tidstypisk utformning är av hög kvalitet och omfattas av stora konsthistoriska värden.

• Kyrkan är rik på medeltida träskulptur av hög kvalitet och omfattas av stora konsthistoriska värden.

• Gravkorets rikt skulpterade begravningsvapen över traktens adelsmän från stormaktstidens 1600-tal och har stora person- och konsthistoriska värden.

• Medeltida stigluckor är sällsynta byggnadsverk. Anläggningens medeltida stigluckor är välbevarade sedan byggnadstiden och utgör stora byggnadshistoriska värden.

• Den äldsta kyrkogårdens bogårdsmur visar på äldre tiders byggnadsskick samt följer den medeltida kyrkogårdens utbredning omfattande anläggnings- och byggnadshistoriska värden.

• Flera av kyrkogården gravvårdar och gravplatser har en ålderdomlig utformning som minner om ett äldre gravskick och omfattas av person-, lokal- och konsthistoriska samt miljöskapanden värden.