Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE HUSBY 18:1 - husnr 1, HUSBY-SJUHUNDRA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Husby-Sjuhundra kyrka (akt.), HUSBY-SJUHUNDRA KYRKA (akt.)
12/3/08
Motivering
Husby-Sjuhundra kyrka har byggts ut i vid flera tillfällen men har tydliga drag kvar från den ursprungliga romanska gråstenskyrkan. Spåntak bidrar exteriört till upplevelsen av ålder. De många utbyggnadsstegen har skapat en rik byggnadshistoria. Genom att kyrkan har byggts ut på längden är den ursprungliga romanska kyrkan fortfarande tydligt framträdande. Klocktornet är särspräglat och är ett av flera särpräglade klocktorn eller klockstaplar i trakten som tillsammans också utgör exempel på en lokal tradition och hur den utvecklas. Interiört är mer märkbar fast inredning som bänkar, predikstol och altare väl sammanhållna och bidrar till ett kyrkorum med tydlig karaktär från 1700-talet. Det finns även annan mer anonym inredning som förtjänar att uppmärsammas då de är viktiga dokument över hantverkförhållanden och byggnadstekniska lösningar genom tiderna. Detta gäller delar som pärlspontpanel i vindfånget, fönstersnickerier i sakristian och inredningen i vapenhus och torn.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
-Husby Sjuhundra kyrka är tillbyggd i många steg vilket skapat en arkitektoniskt särpräglad kyrka som är rik på information och upplevelser. Exteriört kan de olika byggnadsstegen avläsas tydligt i murarna och i detaljer som återanvända grundstenar, hörnstenar, fogar mm.
-Klocktornet byggt på södra sidan av kyrkan är en ovanlig lösning och är dessutom en variant bland andra ovanligt utformade klockstaplar vid kyrkorna i trakten.
-Interiören är ett tydligt exempel på hur medeltida kyrkomiljöer omskapades under 1700-talet med fler och större fönster, vitlimmade väggar och nya snickerier i klassicistiska stilar.
-Trägolv som ligger i hela kyrkan bidrar till ett ombonat kyrkorum och visar även hur kyrkor kunde underhållas med begränsade resurser.
-Figurerna Tron och Hoppet på altartavlan kan gärna sättas tillbaka.
-Kyrkogården är vackert belägen och har bevarat sin äldre del ända in i sen tid, tydligt avgränsat mot den nya kyrkogård som anlades 1981.