Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VALLENTUNA ORKESTABY 9:1 - husnr 1, ORKESTA KYRKA

 Byggnad - Värdering

ORKESTA KYRKA (akt.)
4/1/04
Motivering
Orkesta kyrka med klockstapel, muromgärdad kyrkogård och växtlighet bildar tillsammans en sällsynt samlad ålderdomlig kyrkomiljö. Tillsammans med den välbevarade bebyggelsebilden och det ålderdomliga vägnätet bildar kyrkomiljön och det omgivande slättlandskapet en säregen kulturmiljö.

Kyrkan har en romansk prägel med sitt smalare absidförsedda kor, karaktäristisk för uppländska romanska landskyrkor. Den romanska grundplanen har förlängts och under senmedeltid har kyrkan erhållit tidstypiska tillbyggnader i form av vapenhus och sakristia. Likt flera uppländska kyrkor försågs Orkesta kyrka med kalkmålningar vid 1400-talets mitt. Den form kyrkan fick efter de senmedeltida tillbyggnaderna har den i stort sett behållit. Till senare detaljändringar hör utvidgning av fönster och dörrar samt ändring av takmaterial.

I Orkesta kyrka genomfördes, liksom i flertalet medeltidskyrkor, en modernisering under 1700-talet, då kyrkorummets kalkmålningar överkalkades och inredningen förnyades. I Orkesta kyrka kompletteras det romanska kyrkorummet med 1700-talets bevarade inredning. Kyrkorummets nuvarande prägel tillkom vid 1910 års restaurering, då bl a kalkmålningarna togs fram och läktaren revs. Kyrkorummets harmoni har dock störts genom den nuvarande orgelns utformning och placering samt bänkinredningens och altarbordets avvikande färgsättning.

Lindholmens gård har haft en stark knytning till Orkesta kyrka, vilket har satt spår i kyrkans utsmyckning genom att ägarna bekostat kalkmålning av kyrkorummet och 1750-talets omgestaltning samt flera föremål bevarade i kyrkorummet.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
• kyrkan bevarar i sin helhet medeltida murverk och valv samt troligen delar av sin medeltida takstol
• kyrkan bevarar medeltida kalkmålningar
• kyrkan bevarar inredning och föremål från 1750-talets omgestaltning
• Kyrkomiljön, inkluderande kyrkan, klockstapeln, bogårdsmuren med stiglucka samt trädkransen, utgör en väl sammanhållen miljö av äldre karaktär som ingår som en värdefull del av ett välbevarat kulturlandskap