Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKERÖ FÄRENTUNA PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, FÄRENTUNA KYRKA

 Byggnad - Värdering

FÄRENTUNA KYRKA (akt.)
12/1/04
Motivering
Färentuna socken hade en central ställning på Mälaröarna i slutet av järnåldern, och kyrkan kan ha uppförts på initiativ av kungen. Färentuna kyrka utgör tillsammans med Norrsunda, Husby-Ärlinghundra och Skånela kyrkor i Sigtuna kommun, gruppen östtornskyrkor som betraktas som de äldsta landskyrkorna i Mälardalen. Kyrkan ligger i ett ännu relativt välbevarat sockencentra med fornlämningar som återkopplar till dess äldre historia.

Kyrkogården har bevarat en ålderdomlig prägel med trädkrans, bogårdsmur med stigluckor och bodar från 1700-talet.

Exteriört präglas Färentuna kyrka huvudsakligen av den form den fick vid senaste utvidgningen, i samband med att långhusets västligaste del och vapenhuset uppfördes på 1400-talet. Under 1700-talet tillkom den nuvarande tornhuven med lanternin och under 1800-talet försågs kyrkan med nya fönsteröppningar och de äldre förstorades.

Interiört präglas kyrkan av den medeltida planen, valven och kalkmålningarna i kyrkans östra del. Till rummets enhetliga helhetsintryck bidrar även valvet och målningarna i kyrkans västligaste del, även om de tillkommit senare. Kyrkans medeltida karaktär förstärks av det stora antalet bevarade medeltida inventarier, varav triumfkrucifixet är ett.

Kyrkans inredning härstammar huvudsakligen från 1600-talets slut och 1700-talet. Särskilt predikstolen påverkar rummet genom sin ansenliga storlek och rikt dekorerade korg och ljudtak.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
• kyrkogårdens bevarade och välhamlade trädkrans, stigluckor samt bodar har betydelse för upplevelsen av kyrkomiljön
• Färentuna kyrka är en av få bevarade östtornskyrkor i Mälardalen
• medeltida murverk, ovanligt tidiga tegelmurverket, valv och kalkmålningar. Vapenhusets takstolar är antagligen ursprungliga
• vapenhusets märkliga altare med relikgömmor och intilliggande piscina
• kyrkans rika samling medeltida inventarier
• kalkmålningar från 1920-talet bidrar till upplevelsen av kyrkorummet som en helhet
• kyrkans bevarade inredning från 1600-talets slut och 1700-talet med bänkkvarter, altaruppsats och predikstol.