Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPLANDS-BRO HÅTUNA PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, HÅTUNA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Håtuna kyrka (akt.), HÅTUNA KYRKA (akt.)
10/25/07
Motivering
Kyrkoanläggningen utgör med sin medeltida kyrka omgärdad av ålderdomlig bogårdsmur och trädkrans, kyrkogård med fler bevarade äldre gravvårdar och stiglucka från 1600-talet en synnerligen väl sammanhållen miljö.

Håtuna kyrka har ändrats och byggts till i etapper men bevarar i huvudsak sin plan från 1300-talets början. Med sin bevarade plan, tillbyggnad av vapenhus under 1400-tal och spåntäckta tak utgör kyrkan ett välbevarat exempel på en uppländsk medeltida kyrka.

Kyrkan har en medeltida framtoning med sitt murverk och spåntäckta tak. Det nuvarande utseendet med blottat murverk och oputsade tillbyggnader samt fönstrens gjutjärnsbågar och tegelomfattningar är tillkomna vid en nygotisk restaurering under 1870-talet. Sakristian och vapenhuset som tillfogades vid tiden smälter med sitt tegelmurverk och bevarade nygotiska utformning väl samman med 1300-talskyrkan och utgör en värdefull årsring i kyrkans historia.

De kalkmålningsförsedda väggarna och valven i lång- och vapenhus bidrar till kyrkans medeltida karaktär och skapar ett estetiskt kyrkorum med stora upplevelsevärden samt är ovärdeliga ur ett konsthistoriskt perspektiv.

Endast delar återstår av 1870 års enhetliga nygotiska fasta inredning, då den förenklats eller ersatts vid 1919-1920 års restaurering.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

• Kyrkans medeltida murverk och valv i långhus och vapenhus utgör i sig ett ovärderligt byggnadshistoriskt dokument.

• Kyrkans spåntäckta tak är idag ett sällsynt taktäckningsmaterial.

• Kyrkans nuvarande utseende, med blottat murverk i 1300-talskyrkan och 1400-talets vapenhus, tillbyggnader av tegel i nygotisk stil, spetsbågiga fönster med tegelomfattningar och gjutjärnsbågar, är tillkommet vid en restaurering under 1870-talet och utgör ett exempel på sin tids framställning av en medeltida kyrka och har ett restaureringshistoriskt intresse.

• Kyrkorummet och vapenhusets valv, slagna och dekorerade med kalkmålningar under 1400-talet samt bevarat 1300-talsmåleri utgör ovärdeliga dokument över sin tids måleri och är av stort konsthistoriskt värde.

• Bärkonstruktionen till 1300-talets ursprungligen tunnvälvda trätak, bevarad på kyrkans vind, är en sällsynt konstruktion bevarad från medeltiden. Konstruktionen vittnar om en gången tids byggnadskonst och har ett byggnadshistoriskt värde.

• Sakristians masverkfönster av kalksten från 1300-talet, ursprungligen kyrkans korfönster, är ett ovanligt inslag i upplandskyrkorna och har ett arkitekturhistoriskt värde.

• Kyrkogårdens äldre bogårdsmur med stiglucka, äldre träd i trädkransen samt kvarvarande äldre gravvårdar med ålderdomlig hägnad som vittnar om en gången tids kyrkogårdskonst, bidrar till den sammanhållna miljön och har ett stort miljömässigt värde.