Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPLANDS-BRO LÅSSA KYRKA 1:1 - husnr 1, LÅSSA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Låssa kyrka (akt.), LÅSSA KYRKA (akt.)
10/25/07
Motivering
Låssa kyrka består idag av ett långhus med något smalare, tresidigt avslutat korutbygge.
Kyrkan uppfördes under medeltiden, men karaktäriseras idag även av den ombyggnad som företogs 1695-97, samt av ombyggnaden från 1830-talet. Under 1600-talet försågs kyrkan med ytterligare en travé åt öster samt den nuvarande korutbyggnaden. Under 1800-talet uppfördes tornet i väster, och kyrkan och koret fick samma takutförande.

Kyrkorummet präglas av de medeltida kryssvalven och det vida koret med valv från 1600-talet. Interiören får till stor del sin karaktär av predikstolen, altaruppsatsen och orgelläktaren i väster som uppfördes 1706. 1600-talets ombyggnad, men även nämnda inredning kom till genom initiativ och donationer från familjen Posse. Låssa kyrka låg på Säbyholms mark och släkten Posse fick därför stort inflytande på kyrkans utveckling och utsmyckning.

Idag ligger Låssa kyrka i en lantlig omgivning. Bogårdsmuren ramar in kyrkomiljön, som präglas av grusgångar och relativt enkla gravvårdar. Till de mer iögonfallande gravmonumenten hör det Hebbeska gravmonumentet, men framförallt det Sparreska och det Tauvonska gravmonumentet berikar kyrkogårdsmiljön.


Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

•Kyrkan bevarar rester av medeltida murverk i långhusets västra travéer. Dessa har ett byggnadshistoriskt värde.

•Kyrkans ombyggnader från 1600-talet vittnar om familjen Posses inflytande över kyrkans byggnadshistoria och utsmyckning.

• Altaruppsats, predikstol och läktarbarriären har ett konsthistoriskt värde för att de vittnar om avancerat hantverkskunnande, men är även socialhistoriskt intressanta på vilket sätt de manifesterar förhållandet mellan patronus och kyrkan under stormaktstiden.

• Den medeltida dopfunten vittnar om kyrkans äldsta historia, och har ett konsthistoriskt värde.

• Slutna bänkkvarter ger interiören struktur.

• Bogårdsmuren och trädkransen har ett betydelsefullt miljöskapande värde för kyrkomiljön.

• De två gravkoren berikar kyrkogårdsmiljön och har ett miljöskapande värde.