Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPLANDS-BRO TIBBLE KYRKBY 18:1 - husnr 1, HÅBO-TIBBLE KYRKA

 Byggnad - Värdering

Håbo-Tibble kyrka (akt.), HÅBO-TIBBLE KYRKA (akt.)
10/25/07
Motivering
Det äldre sockencentret i Håbo-Tibble med medeltida kyrka, klockstapel och sockenmagasin utgör en ålderdomlig miljö med rötter i kristnadets tid under 1100-talet. Miljön, inkluderande den välbevarade medeltida kyrkan omgiven av muromgärdad kyrkogård, trädkrans och äldre gravvårdar, som vittnar om kyrkogårdskonst i äldre tid, har sammantaget stora miljömässiga värden.

Håbo-Tibble kyrka utgör, med sitt kor, långhus, sakristia och vapenhus uppförda i etapper under medeltiden, ett exempel på en typisk medeltida uppländsk landsortskyrka. De medeltida byggnadsdelarna med bevarade medeltida murverk och valv utgör i sig ett omistligt dokument över ett äldre byggnadsskick och har stora byggnadshistoriska värden.

Exteriört vittnar kyrkan med sina spritputsade fasader avfärgade i gult och vitt om 1700-talets tidstypiska ändringsarbeten och färgsättning, och skapar tillsammans med bogårdsmurens grindstolpar med samma ytbehandling en sammanhållen miljö.

De kalkmålningsförsedda väggarna och valven i lång- och vapenhus, med rik ornamentik, inslag av figurframställningar och draperimålningar i mjuka färger tillkom under två perioder under 1400-talet, varav de senare hör till Albertus Pictors skola, bidrar starkt till kyrkans medeltida karaktär och är ovärdeliga ur ett konsthistoriskt perspektiv.

Kyrkorummets nuvarande utformning med medeltida kalkmålningar och blåmarmorerad fast inredning tillskapades vid konstprofessorn och senare riksantikvarien Sigurd Curmans restaurering år 1915. Sigurd Curmans framställande/återskapande av ett medeltida kyrkorum har stora estetiska och restaureringshistoriska värden. De kalkmålade inskriptionerna från tiden är väl infogade i det medeltida måleriet och har ett restaureringshistoriskt och pedagogiskt värde.

Den till utformning och färgsättning sammanhållna inredningen bildar tillsammans med de bemålade medeltida valven ett väl sammanhållet och estetiskt kyrkorum med stora upplevelsevärden.

Begravningskapellet bevarar interiört ett rum skapat år 1915 med nationalromantisk karaktär. Tunnvalvet av trä, väggar och absiden är försedda med målningar av en av sin tids stora dekorationsmålare Filip Månsson och har arkitektur- och konsthistoriska värden.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

• Kyrkans medeltida murverk och valv i långhus, sakristia och vapenhus utgör ett ovärderligt byggnadshistoriskt dokument.

• De under medeltid kalkmålningsbemålade valven och väggarna i långhuset och det södra vapenhuset har ovärderliga konsthistoriska värden.

• Den fasta inredningen utgjord av predikstol, altaruppsats, altarring, altare, bänkinredning, läktarbarriär, orgelfasad med likartad målningsbehandling huvudsakligen härrörande från 1700-talet, kompletterad och delvis ändrad 1915, är utförd med hög hantverksskicklighet och bildar tillsammans en väl sammanhållen helhet.

• Kyrkorummets nuvarande utformning med framtaget kalk- och inredningsmåleri, tillskapande av en sammanhållen inredning samt vid tiden tillkomna inskrifter på långhusets väggar utgör ett dokument över Sigurd Curmans restaureringskonst.

• Den fasta inredningen samt dekoreringsmålningen i begravningskapellet är utförd i nationalromantisk anda och är arkitektur- och konsthistoriskt intressant.

• Kyrkogårdens bogårdsmur med ingångar försedda med grindstolpar från 1700- och 1800-talet, äldre träd i trädkransen samt kvarvarande äldre gravvårdar, vissa med ålderdomlig hägnad, utgör rester av äldre kyrkogårdskonst och utgör miljömässigt värdefulla inslag i kyrkogårdsmiljön.