Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPLANDS-BRO VÄSTRA RYDS PRÄSTGÅRD 1:4 - husnr 1, VÄSTRA RYDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Västra Ryds kyrka (akt.), VÄSTRA RYDS KYRKA (akt.)
8/25/04
Motivering
Västra Ryds kyrka hör till den grupp av uppländska romanska kyrkor som omkring 1400-talet försågs med valv, vapenhus och sakristia samt byggdes om till salkyrkor. Kyrkobyggnadens förändring under medeltiden följer ett schema karaktäristiskt för Uppland. Ett inte ovanligt tillägg till de medeltida kyrkorna är gravkor, vilket även byggts till Västra Ryds kyrka.

Västra Ryds nuvarande utseende är ett resultat av en större restaurering under 1700-talets andra hälft då långhuset förlängdes åt väst och försågs med ett västtorn. Även kyrkans interiör är i huvudsak ett resultat av 1700-talets omgestaltning av kyrkorummet då väggar och valv vitkalkades samt altaruppsatsen, bänkar och läktare kom till.

Kyrkan bevarar även rester av 1600-talets kyrka med sin predikstol och Rosenkrantz gravmonument. Till 1800-talet hör den orgelfasaden med tidstypisk empireutformning tillverkad av Pehr Zacharias Strand år 1831.

Kyrkan är rikt smyckad med äldre inventarier som ett romanskt triumfkrucifix, flera medeltida träskulpturer, ljus- och processionsstavar från 1500-talet samt en tidigare predikstol från 1600-talets början.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

Kyrkobyggnaden har bevarat medeltida murverk och valv som i sig självt utgör ett omistligt historiskt dokument.

Kyrkobyggnaden har huvudsakligen karaktär av en 1700-talskyrka.

Kyrkan har bevarat skiffertak.

Gravkoret har en tidstypisk arkitektur och är av arkitekturhistoriskt intresse.

Kyrkomiljön omfattande kyrkan, kyrkogården med sin muromgärdning, växtlighet och äldre gravvårdar samt stigluckor samtida med kyrkobyggnaden bildar en väl sammanhållen miljö av ålderdomlig karaktär.

Kyrkobyggnaden är rikt försedd med inventarier.

Kyrkorummet har bevarad inredning från år 1767 som altaruppsats, bänkar och läktare som skapar ett väl sammanhållet kyrkorum.